Честит празник на Военноморския флот на Република България!


Честит празник на Военноморския флот на Република България!
Снимки: Авторът
08 Август 2018, Сряда


В Бургас отбелязоха 139-годишнината от създаването на Военноморските сили с тържествено награждаване на заслужили военнослужещи

Автор: Мария Митева

Военноморските сили на Република България отбелязват днес 139 години от създаването си. В Бургас почетоха годишнината с тържествено награждаване на заслужили военнослужещи. Участие в празненствата взе и Представителния духов оркестър на ВМС.  



Първообразът на българските военноморски сили се създава на 12 август 1879 г. в Русе, на река Дунав, от руски флотски офицери. В края на XIX век се създава флот и на Черно море.

Българският военен флот участва в двете световни и още три регионални военни конфликта. Най-голямата ни морска победа е торпилирането на турския крайцер “Хамидие” от торпедоносеца “Дръзки” през Балканската война през 1912 г.

На 1 януари 1915 г. в Егейско море се сформира българският Беломорски флот. На 25 май 1916 г. в състава на флота е зачислена първата подводница и България се нарежда сред шестнадесетте страни от света, които имат подводни сили.



Най-новият кораб в състава на Военноморските сили е минния ловец „Цибър”, закупен от Белгия през 2009 г.

През септември 2006 г. фрегата „Дръзки“ участва в операцията на НАТО в Средиземно море, след което се включва в операцията на Временните сили на Обединените нации в Ливан.

Това е първата мисия в най- новата история за Военноморските сили на Република България. През май 2011 г. фрегата „Дръзки” участва в операцията на НАТО „Обединен защитник” край бреговете на Либия.

Бургас отбеляза годишнината на военноморските сили с тържествено награждаване на заслужили военнослужещи. 



Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев отдаде заслужени почести към всички военни моряци, изгубили живота си по време на служба. 

По традиция празникът на ВМС се отбелязва във втория неделен ден на август, който се явява последен ден от традиционната Национална седмица на морето. Честванията по повод 139-тата годишнина продължават във Варна и ще приключат на 12-ти август.   


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки