Жегите може да оставят Европа без... коледни елхи


Жегите може да оставят Европа без... коледни елхи
08 Август 2018, Сряда


Очакват се и големи щети за селското стопанство следствие на сушата и високите температури

Автор: Десант

Необичайно високите температури през летните месеци, връхлетели Европа, са се отразили твърде неблагоприятно върху насажденията в разсадниците за елхи в Белгия и други страни в северните части на Стария континент.

По думите на собствениците от белгийските Ардени, където се отглеждат 85% от коледните елки, загубите им са огромни. В някои от разсадниците са загинали до 30% от дръвчетата. Много от тях изостават в растежа си и са дребни, а други са с пожълтели иглички. 

„Ако не завали дъжд през следващите три до четири седмици, можем да предположим, че 10 до 15% от стоката, която трябва да се продаде тази година, няма да бъде продадена, защото  дърветата са мъртви или защото не изглеждат добре“, споделя производител.

Голям брой от елхите, които се отглеждат във въпросния регион, са предназначени за износ, но ако продължат високите температури, разсадниците не вярват, че ще могат да изпълнят задълженията си към клиентите, съобщава МИА.

Подобна е ситуацията и в Англия, където най-страшната топлинна вълна през последните 42 години унищожи 10 000 елхи до сега, пише британският „Сън". И там елхите умират преди да пораснат или са изгорени от слънцето.

Очевидно е, че от ситуацията пачки ще направят единствено китайците, които заливат световните пазари с изкуствени елхи.



Топлинната вълна, която обхвана Европа от началото на това лято, не стихва.

Северна Европа, където високите температури през лятото рядко продължават повече от една-две седмици (в Норвегия тази сряда - 8 август, бе 65-ият пореден ден с температури над 25 градуса, б.р.), отчита драматични щети от този климатичен феномен, особено в селското стопанство. Латвия дори обяви бедствено положение в аграрния сектор.

Повечето култури са силно засегнати от сушата и високите температури. Големи са щетите особено при пшеницата.

Изсъхналата пък повсеместно в цяла Европа трева ще означава и липса на храна за животните в стопанствата, предупреждават фермери, които търсят спешна помощ от държавите и от Европейската комисия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки