Международен екип от археолози направи нови разкрития на Залдапа


Международен екип от археолози направи нови разкрития на Залдапа
08 Август 2018, Сряда


Обектът се намира до село Абрит и представлява най-големият римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България

Автор: Силвия Горанова

Завърши първия археологически сезон на българо-канадо-френския международен екип в крепостта Залдапа. Обектът се намира до село Абрит, община Крушари, област Добрич е най-големият римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България.

В продължение на един месец екипът на проф. д.и.н. Георги Атанасов от Силистра, който включва още проф. д-р Никола Будри от университета Римуски в Квебек - Канада, доц. д-р Албена Миланова от СУ „Климент Охридски”, доц. д-р Доминик Монро от университет в гр. Лил – Франция и д-р Йото Валериев, както и много работници, студенти, докторанти от 9 народности, с помощта на кмета на община Крушари Добри Стефанов, започна разкриването на раннохристиянска базилика № 2.


Екипът, работил през последния месец по разкриването на базиликата на Залдапа

Оказва се, че това е изключително представителна църква, широка 21 метра и дълга около 40 метра, с богата мраморна украса и мраморно покритие.

Може би това е първата базилика в провинция Скития, с епископски синтрон и деамбулаториум, и единствената в Северна България и Добруджа с безспорно документирана 7-цветна стенна мозайка в апсидата.

Започна проучването на западната кула на централната северна порта на Залдапа. Разкопките на тези обекти ще продължат и през 2019 г.

След 2 седмици българският екип ще поднови проучванията на епископската базилика № 3 на Залдапа.


Проф. д.и.н. Георги Атанасов

След тях тя ще бъде консервирана, а двете крипти за свети мощи защитени с покривно съоръжение със средства по проект защитен от Община Крушари през Министерството на културата за 100 000 лв, съобщава на страницата си във Фейсбук проф. д.и.н. Георги Атанасов.0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки