Играта с глава във футбола причинява хронични мозъчни трамви, най-застрашени са децата


Играта с глава във футбола причинява хронични мозъчни трамви, най-застрашени са децата
08 Август 2018, Сряда


Д-р Бенет Омалу, откривателят на хроничната травматична енцефалопатия, настоява този похват да бъде напълно забранен за състезатели под 18 години

Автор: Десант

Играта с глава трябва да бъде ограничена в професионалния футбол и да бъде напълно забранена за състезателите под 18 години, призова водещ експерт в областта на мозъчните травми. Д-р Бенет Омалу е откривателят на хроничната травматична енцефалопатия (ХТР). Въпросното състояние се причинява от повтаряеми удари на главата.

"Вярвам, че в професионалния спорт е наложително да се ограничи играта с глава. Освен това никое дете под 18 години не трябва да удря топката с глава. Да не говорим за тези до 12-годишна възраст, при които трябва да се избягва контактната форма на футбола", подчерта Омалу.

Американският специалист допълни, че тази промени са задължителни в името на здравето. "Знам, че много хора ще приемат тази мярка като крайна, но науката еволюира. Променяме се с времето. Обществото се променя. Затова е време да преразгледаме представите си в определени области".


В категории: Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки