Гроздовата реколта на места в страната е увредена чувствително


Гроздовата реколта на места в страната е увредена чувствително
Снимката е илюстративна
08 Август 2018, Сряда


Стопаните от Великотърновско очакват може би най-слабите добиви за последните години. Вероятно ще има скок в изкупните цени

Автор: Десант

Тази година се очертава да бъде лоша не само за зърнопроизводителите, но и за лозарите и винарите в някои части на страната, съобщава Фермер.БГ, позовавайки се на информация от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). 

Причината е, че честите и проливни дъждове през юни и юли са увредили значително реколтата от грозде. Такива случаи масово се наблюдават на територията на Великотърновска област. Стопаните очакват може би най-слабите добиви за последните години, сочат данните на НССЗ.

Земеделците споделят, че в резултат на бурите на места унищожената реколта е над 90 %. Лозовите масиви са съсипани, а влагата създава условия за развитие на различни заболявания по растенията. Масово лозовите насаждения са засегнати от обикновена, брашнеста мана и сиво гниене.

Земеделски производители от Северна България вече са отчели и появата на черно гниене по гроздето, което може да нанесе поражения в размер на 75 – 100 %.

Ниските добиви може да се окажат основна предпоставка за скок в цените на гроздето през тази година и проблеми за винопроизводителите.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки