Докато е в изгнание, д-р Христо Стамболски прави важно за световната медицинска наука откритие


Докато е в изгнание, д-р Христо Стамболски прави важно за световната медицинска наука откритие
Снимка: Уикипедия
08 Август 2018, Сряда


Неговите стъкленици с т. нар. „Йеменски червей“ се съхраняват в Британския музей в Лондон

Автор: Атанас Коев

На 8 август се навършват 175 години от рождението на Христо Стамболски –  изявен обществен деец от периода на Възраждането и борец за църковно-национална независимост. Бидейки лекар анатом и преподавател в Медицинския факултет в Цариград, той е един от основоположниците на нашето здравеопазване след Освобождението на страната ни от турско робство.

Бъдещият медик е роден на 8 август 1843 г. в Казанлък, като първоначално учи в родния си град при известния в този период даскал Иван Найденов. През 1858 г. след успешно положени изпити се записва да следва в Имперското медицинско училище в Цариград. След като се дипломира като медик, е привлечен за преподавател в същото учебно заведение, а впоследствие става професор по анатомия във Военно-медицинското училище в турската столица.

През 60-те години на XIX век Христо Стамболски се включва дейно в църковно-националната борба, както и в живота на българската община в Цариград. През 1870 г. е избран за председател на българското читалище в османската столица, а когато е провъзгласена Българската екзархия, е включен в състава на сформирания смесен Екзархийски съвет.

Видният български лекар използва свободния си достъп до високите етажи в турската йерархия, за да помага в църковната борба на народа ни. Среща се и с Апостола на свободата Васил Левски и му съдейства в търсенето на средства за национално-освободителното движение.

Заради активната си обществена дейност и участието си в освободителните борби на народа ни д-р Стамболски е заточен от османските власти в град Сана, намиращ се днес в границите на Йемен. По време на престоя си там се сблъсква с паразитната епидемия сред войниците, като това го насочва към изучаването на дракункулозата (причинителят на заболяването е гвинейски хелминт, а реципиентите са главно хора и кучета, б.р.). 

С това си занимание той получава световна известност и признание, а неговите стъкленици с т. нар. „Йеменски червей“ и днес се съхраняват в Британския музей в Лондон.

След края на Руско-турската война именитият ни медик е освободен от заточението и са завръща в освободена България. Първоначално започва работа като лекар в Габрово, а след това се прехвърля в Казанлък и в София, където също се занимава с лекарска практика.

В края на 70-те години на XIX век Христо Стамболски се установява в Източна Румелия и скоро става един от ръководните дейци на Народната  (Съединиска) партия. Той е избран за народен представител в Областното събрание на автономната област, а след това е префект на град Сливен. В периода 1880-1881 г. е директор (министър) на обществените сгради в областта. По това време става инициатор за създаване на земеделско училище в Садово.



След съединението на Източна Румелия и Княжство България д-р Стамболски насочва вниманието си към организирането на здравното дело в страната. Той е един от основателите на Българския лекарски съюз, а от 1903 г. завежда Кожно-венерическия отдел на Александровска болница в столицата.

По време на Балканските войни е назначен за директор на Санитарната дирекция. След края на конфликта е избран за член на Осмия върховен медицински съвет.

Публикува на различни езици редица трудове по анатомия, антропология , паразитология, епидемиология и др.

Христо Стамболски умира на 4 юни 1932 г. в София, на 89-годишна възраст.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки