Опасният флирт между политиката, бизнеса и ъндърграунда


Опасният флирт между политиката, бизнеса и ъндърграунда
08 Август 2018, Сряда


Всяка партия ли си има свой Бенчо Бенчев и нормално ли е свързана с Димитър Желязков фирма да пази митниците?

Автор: Десант

БСП пожертва групата си в Общинския съвет в Бургас, за да изключи от редиците си бизнесмена Бенчо Бенчев, който беше арестуван заедно с несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите в Турция. Социалистът от гражданската квота остана без зам.-председателското място в местния парламент, но продължава да е общински съветник, защото е избран поименно.

Появиха се информации, че той е бил приет в болница в прединфарктно състояние. Нито едно лечебно заведение не потвърждава Бенчев да е под наблюдение или да бил преглеждан, макар самият той вчера да заяви, че до него има лекар. Днес телефонът му вече е изключен.

От София пък бургаските социалисти са получили инструкция да не коментират повече темата пред медиите. Също толкова несговорчиви са и от формацията „Сила” в Несебър, чийто общински съветник Пейко Янков все още се издирва за участие в организираната престъпна група на Митьо Очите. Неговият съпартиец и председател на ОбС Румен Кулев заяви, че не знае нищо и не се интересува от личните работи на Янков.

Доста по-словоохотлив пред журналистите беше бившият депутат от ДПС и бизнес партньор на Бенчев – Несрин Узун.

Той се определи като „жертва на добротата” на приятеля си: „Аз бях се настанил в съвсем друг хотел, в друг квартал на Истанбул по друг повод. И след вечерята, на която бяхме с г-н Бенчев, аз вместо да го оставя да се прибере до хотела си с такси, понеже ми е много добър приятел, го взех с моята кола, за да го оставя до неговия хотел. Когато пристигнахме пред хотела вечерта, видяхме, че беше арестуван от турските власти въпросният български гражданин, който се е търсел чрез „Интерпол”.

Познавал Димитър Желязков, но не знаел дали Очите има апартамент в сградата, в която е съдружник с Бенчо Бенчев. Узун давал своя апартамент в луксозната кооперация под наем.

Това не е единственото бизнес начинание на Бенчо Бенчев.

Той е съдружник в охранителната фирма „Аркус-Сигурност”. Митьо Очите пък на няколко пъти е заявявал, че я консултира.

Каква точно е ролята на Желязков става ясно от интервю на друг човек от управата на „Аркус” – Иван Владимиров, баща на Методий Владимиров – зам.-директор на Бургаския затвор, в който несебърският бос излежаваше присъда. Други лишени от свобода твърдят, че Владмиров-младши е бил протеже на Желязков по това време.

Пред сайта „Флагман” Владимиров-страши обяснява: „Той (Желязков – б.р.) работи при нас от 2015 г., има трудов договор, ползва болнични, докато продължително се лекуваше след инцидента през юни 2016 г. в Слънчев бряг. Работи в маркетинговия отдел, занимава се с търсене на обекти (…) Желязков дори предложи да го освободя. Но нямаше да бъде нито морално, нито човешко, докато той се лекува, да бъде уволнен”.

Сред обектите, които „Аркус-Сигурност” охранява са и такива… на митниците. Фирмата печели процедура за обществена поръчка за денонощна физическа охрана и охрана с технически средства на етаж от административна сграда, почивна база и приемна.

От митницата отговорят, че договорът е по реда на Закона за обществените поръчки и е сключен прозрачно с фирмата, подала най-ниска оферта.

„Няма критерий за измерването на морала в политиката. Всяка партия решава как да съотнесе към себе си и към ценностите си тази тема”, коментира в студиото на „Тази сутрин” кметът на Кърджали Хасан Азис (ДПС). По думите му Несрин Узун „няма в настоящия момент активна политическа позиция в ДПС” и изрично е разграничил действията си от тези на партията.

Той допълни, че бизнесменът от 10 години не е в активната политика… макар да е бил в кандидат-депутатските листи на движението през 2014 г.

„Местната власт и бизнеса трябва да работят заедно, работодател на всички граждани в една община е местният бизнес, който осигурява работа и потенциал”, подчерта търновският кмет Даниел Панов (ГЕРБ). Той отказа да коментира дали е нормално Митьо Очите да охранява митниците и беше категоричен, че във Велико Търново ГЕРБ си няма свой Бенчо Бенчев.

„Не бих казал, че (застреляният показно в София бизнесмен) Петър Христов е редил листите. Бил е дарител на много мероприятия, помагал е на много хора, не мисля, че трябва да свързваме случая”, коментира още Панов.

И той, и Хасан Азис разкритикуваха твърденията на БСП, че на фона на скандала с Митьо Очите непрозрачно са били разпределени 111 млн. лв. за общински проекти, като повечето от парите са дошли при ГЕРБ и ДПС.

Панов посочи, че 15 млн. лв. са за столичното метро, а 9 – за Пловдив като Европейска столица на културата, като в същото време най-големите общини в България са на ГЕРБ. „Втората политическа сила БСП на изборите за местна власт не е втора, а е четвърта. Втора сила са независимите кандидати, а трета – ДПС”, допълни той.

„Апелирам за чистотата на политическата класа – има хора в нея, които са склонни бързо да печелят пари, защото са влезли в нея случайно” – това призова в студиото на „Тази сутрин” бившият шеф на НСБОП ген. Румен Миланов, който лично е разследвал действията на Митьо Очите в периода след атентата от 2001 г., при който загина жената на несебърския бос.

„Криминалният сюжет е продължение на другия сюжет. Този сюжет не е въпрос за личното имущество на политиците, това е един процес, който го прокарахме от уникалния процес държавната собственост да стане частна. Нима този проблем с връзките на Бенчев, Узун и Желязков е първият? Не е първия, не е само БСП”, допълни антимафиотът.

Според него за да има човек като Желязков влияние по морето, „ние като държава не сме се справили”. Той призна, че и през 2001 г., и днес разследващите, прокуратурата и съда не разбират достатъчно добре процесите в подземния свят.

Така и вече е „почти невъзможно” да се стигне до босовете, а голяма част от бизнеса им вече е в „белия сектор”. Фирмите с участие на политици, пък, „може би са един от инструментите на избелването”. Така се появяват и черните партийни каси, с които после се купуват гласове.
Източници: Флагман и бТВ


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки