Хаджи Ангеловата къща в Търговище има спешна нужда от реставрация


Хаджи Ангеловата къща в Търговище има спешна нужда от реставрация
07 Август 2018, Вторник


След дълго чакане, Регионалният исторически музей в града получи 7200 лева, за да изготви проект за консервацията на сградата

Автор: Десант

Регионален исторически музей - Търговище получи финансова подкрепа в размер на 7 200 лв. за изготвяне на актуален проект за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща. Това стана факт след кандидатстване на музея пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

Хаджи Ангеловата къща е недвижима културна ценност с национално значение. Построена е през 1863 г. В нея е представена Етнографската експозиция на музея. От няколко години ръководството на музея търси средства за реставрацията и обновяването на къщата.



Належаща е необходимостта от спасяване и опазване на Хаджи Ангеловата къща като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо тежко състояние. 

Изработването на актуален цялостен проект за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща, ще отговори на регламентираните изисквания в Закона за културното наследство, ще идентифицира проблемите, ще даде актуални количествено стойностни параметри.

Това е основна предпоставка, база и готовност към кандидатстване за финансиране осъществяването на реставрацията и консервацията на Хаджи Ангеловата къща. Ще се направи важна и необходима стъпка към спасяването на културна ценност с национално значение и осигуряване на подходяща комфортна и безопасна среда за музейните посетители, екипа на музея и преминаващите покрай сградата граждани.



Реализацията на проекта ще даде своя принос към 2018 г. като „Европейска година на културното наследство”.

При реализацията на проекта ще бъдат използвани и средствата събрани при дарителската акция организирана от търговищки младежи на движението „Arts & Crafts”, които през лятото на 2017 г. организираха благотворителен базар насочен към съхраняването на Хаджи Ангеловата къща.


В категории: Новини , Традиции , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки