Възстановчици от Добрич ще дефилират по „булеварда на историята” в Москва


Възстановчици от Добрич ще дефилират по „булеварда на историята” в Москва
07 Август 2018, Вторник


Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” ще представи България във фестивала „Времена и епохи”, известен като „Олимпиадата на възстановките”

Автор: Пламен Николов

Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция“ е един от водещите в българската реконструкция. Доказателство за това е поредната покана за участие зад граница. На възстановчиците от Добрич предстои да представят България в един от най-престижните международни военноисторически фестивали в света – московския „Времена и епохи”. Очаква се в него участие да вземат над 3000 реконструктори от 300 военоисторически клуба от цял свят.

Това е трето участие на РК „46-ти пехотен Добрички полк” във фестивала, наричан заслужено „Олимпиадата на възстановките”. През 2014 г. добричките възстановчици направиха своя дебют в
мащабния форум с представяне на българската армия през Първата световна война. Миналата година имаха отговорната задача да представят българската военна история от Средновековието до Втората световна война.

В тазгодишното издание на фестивала из цяла Москва ще бъдат разположени 30 площадки, на които реконструктори от близо и далеч ще пресъздадат армейския и цивилен живот през различни исторически епохи – от каменната ера до новото време. На българските възстановчици е отредена задачата заедно със свои колеги от Русия да се включат в пресъздаването на Руско-турската Освободителна война.

Възстановчиците от Добрич ще представят турската редовна армия от този исторически период, Българското Опълчение и мирното население – градско и селско.

Добричкият клуб въведе в българската военноисторическа реконструкция униформата на турската редовна армия, модел 1876 г. Именно тя, заедно с предхождащата я зуафска униформа ще бъде представена в Москва ведно със снаряжението – пълни копия на оригиналите, шити и подготвяни по образци от „Аскерли музеум” в Истанбул.

РК „46-ти пехотен Добрички полк” разполага и с пълно копие на опълченска форма и снаряжение, което също ще могат да видят посетителите на фестивала.

Ще бъдат показани различни предмети от бита в средата и края на XIX век и ще бъде демонстрирано тяхното употребление.

Копия на две знамена ще се веят край добричката площадка на фестивала – байрак на турската редовна армия и реплика на Самарското знаме.

Специално за фестивала ще бъде изработен и армейски барабан от възпроизвежданата епоха.

Всичко това ще може да се види между 11 и 14 август на Рождественский бульвар в центъра на Москва, когато възстановчиците от Добрич ще се включат в живата картина от  отминалите времена, която ще мине пред очите на зрителите край „булеварда на историята”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки