Агресивен психично болен мъж обикаля Девня, полицията е безсилна да се справи с него


Агресивен психично болен мъж обикаля Девня, полицията е безсилна да се справи с него
Диан Станков Снимка: devnyanews
07 Август 2018, Вторник


Законът го пази, понеже е освидетелстван, и връзва ръцете на правоохранителните органи да действат според обществените очаквания

Автор: Янко Крумов

42-годишният Диан Станков е човекът, наръгал с нож малко дете на ул. "Вълшебен извор" в събота, съобщава "Девня нюз". Припомняме, че на 6 август от пресцентъра на МВР съобщиха, че психично болен девненец е нападнал дете и му нанесъл порезни рани. Инцидентът се е разиграл в ранния следобед на 4 август, събота, в квартал "Река Девня". 

Това не е първото посегателство с хладно оръжие на психично болния мъж, разказа неговият съгражданин Юлиадин Маринов, който в средата на юни, навръх мюсюлманския празник Рамазан Байрам, се е разминал на косъм от смъртта.


Юлиадин Маринов

Оказва се, че освен психическо заболяване, Диан, който принадлежи към етническата общност на копанарите, има проблеми и със слуха. Независимо от това той е правоспособен шофьор и си кара колата на воля по девненските улици.

Това е поредният пропуск в законодателството, който връзва ръцете на правоохранителните органи да действат според обществените очаквания.

На 15 юни, няколко дни след като излязъл от психиатрията, Диан позвънил по телефона на своя приятел Юлиадин и му предложил да отидат до мотопистата край Девня, за да му даде да покара колата. 20-годишният младеж не се поколебал, защото шофирането му е тръпка, но все още няма нито книжка, нито кола. 

"Уговорихме се да се видим на кафе-машината на ул. "Просвета". Беше късният следобед, около 18 часа. Оттам с неговия "Опел" потеглихме към мотопистата. В един момент пристигнахме, той пи една енергийна напитка и започна да трепери, после сви един джойнт (цигара с марихуана – бел. ред.) и дръпна няколко пъти. Аз отворих вратата, за да си сменим местата, излязох навън и стигнах до шофьорското място. Тогава той извади нож, който не бих определил като джобно ножче, изскочи от колата и замахна към мен", разказа Юлиадин.

Младежът много се изплашил и тръгнал да бяга накъдето му видят очите. "Гони ме с ножа из цялата гора, след което се отказа, а аз се озовах на пътя. Тръгнах да вървя пеша към Девня и след 50-100 метра намерих телефона си, който бе останал в колата, разглобен на пътя", спомня си Юлиадин.   

Младежът веднага подал жалба в полицията, впоследствие наел и двама адвокати, но се оказало, че Диан не може да бъде подведен под наказателна отговорност, защото е освидетелстван като психично болен.

Сега той отново е настанен в специализирано лечебно заведение, но по закон най-много след 6 месеца, и то ако разследващите са преценили, че по случая с детето на ул. "Вълшебен извор" е извършен опит за убийство, Диан ще бъде изписан и отново ще се прибере в Девня.  

"За съжаление няма никаква гаранция, че психическото му заболяване няма да се обостри под влияние на наркотици, алкохол или други фактори, които да отключат пак нагона му да убива. Говорим за един много сериозен проблем в нашата държава, който бихме определили като "бомба със закъснител", която може да се "взриви" навсякъде и по всяко време", коментираха случая юристи. 

Това е и единствената причина, поради която медиите си позволяват да разкрият самоличността на извършителя, защото информацията за психопрофила му би могла да се окаже полезна за опазването на живота и здравето на хората. А те са изложени на риск не по вина на Диан Станков или на правоохранителните органи, а на законодателя, който години наред неглижира проблема с психично болните "бомби със закъснител". 


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки