Мая Манолова с нова кампания – този път в защита на затворниците


Мая Манолова с нова кампания – този път в защита на затворниците
06 Август 2018, Понеделник


Омбудсманът поиска от правосъдния министър и от началника на софийския затвор да прекратят „унизителното отношение към задържаните лица“

Автор: Десант

В българските затвори има изтезания. Лишените от свобода са подложени на „нечовешко и унизително отнасяне или наказание в лечебни заведения, при конвой и извеждане на лица от спални помещения за престой на открито и при посещения във вътрешни и външни лечебни заведения“.

Това са написали в доклада си от Националния превантивен механизъм (специализираната дирекция, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода) към омбудсмана след проверки в арестите на бул. „Г.М. Димитров“ и  ул. „М-р Г. Векилски“, както и в софийския затвор, съгласно заповед на Мая Манолова. 

В доклада категорично се посочва, че е констатирано системно нарушаване на Конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко и унизително отнасяне или наказание, която в чл. 2 казва, че „никакви изключителни обстоятелства, от какъвто и да е характер, било то състояние на война, или заплаха от война, вътрешна политическа нестабилност, или каквото и да е друго извънредно положение, не могат да служат като оправдание за изтезание“. 

НПМ е категоричен, че инструкциите, издавани от началниците в местата за лишаване от свобода, с които се регламентира употребата на сила и помощни средства (белезници, прангове и т.н.) при „вътрешен“ и „външен“ конвой са в противоречие с  чл. 114  от  Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. В ал. 1 се указва, че употребата им се допуска само в изчерпателно изброени крайни случаи, като например, освобождаване на заложници или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение.  

В доклада до министъра на правосъдието и до началника на затвора в гр. София изрично се посочва, въпреки че в  две поредни години (2016 г. и 2017 г.) НПМ настоява в своите препоръки да се прекрати всяка необоснована употреба на помощни средства, която се разглежда като подлагане на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне, няма предприети действия.

„Ежедневно в двата ареста, само при извеждане на разходка, на над 300 души се поставят белезници. В едногодишния период от предходната препоръка на НПМ, случаите на подобно унизително отнасяне надвишават 100 000 случая“, пише в доклада на НПМ.

Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, според доклада на НПМ, е показателен относно нарушаване правата на човека в местата за лишаване от свобода, поради грубо погазване на закона и дългогодишно неизпълнение на препоръки на омбудсмана в качеството му на НПМ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки