Дания наложи първа глоба за носене на никаб


Дания наложи първа глоба за носене на никаб
Кой може да каже, мъже или жени има под чохъла?
Ключови думи: Дания, никаб, бурка, глоба
04 Август 2018, Събота


1000 крони ще плати 28-годишна жена, нарушила закона. От 1 август носенето на дрехи, покриващи изцяло лицето, е забранено

Автор: Десант

В Дания бе наложена първата глоба за носене на ислямско було никаб на 28-годишна жена, предаде БТА. Полицията била повикана в търговски център в североизточния град Хорсхолм, където тази жена се сбила с друга, която се опитала да й махне никаба, съобщи полицейски говорител.

При боричкането никабът паднал, но после жената отново си го сложила.

Тогава полицията снимала жената с никаба и взела кадри от инцидента от наблюдателните камери на мола.

Жената била уведомена, че ще получи по пощата известие за глоба от 1000 крони (134 евро) и че трябва или да махне никаба, или да напусне публичното място. Тя избрала второто.

От 1 август носенето на обществени места в Дания на бурка (изцяло покриващо лицето було), никаб (було, което покрива лицето без очите) или други скриващи лицето аксесоари се наказва с глоба до 10 000 крони (1340 евро).

Правозащитници се обявяват против тази мярка, докато поддръжниците й смятат, че тя цели да улесни интеграцията на мюсюлманските имигранти в датското общество.

Освен в България, други европейски страни, в които са въведени подобни ограничения, са Белгия, Франция, Германия и Австрия, отбелязва АФП.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки