Четири нови бързоходни моторни бойни лодки за нашето ВМС дариха от САЩ


Четири нови бързоходни моторни бойни лодки за нашето ВМС дариха от САЩ
Снимки: БМФ
03 Август 2018, Петък


Плавателните съдове подобряват възможностите за бързо предвижване на специалните ни военноморски сили по море

Автор: Десант

Българските военноморски сили получиха официално като дарение от САЩ четири нови бързоходни моторни бойни лодки.

Церемонията се проведе в Пункта за базиране - Варна в присъствието на посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, представители на държавната и местната власт. По време на ритуала по зачисляване на новата техника бяха връчени и сертификатите на българските военнослужещи, завършили курса за експлоатацията и обслужването й.

По думите на контраадмирал Петев, придобиването на новите плавателни съдове подобрява възможностите за бързо предвижване и доставяне на специалните сили на ВМС по море.

Ползвайки вертолетите "Пантер" и тези високоскоростни лодки, военният флот вече има пълен комплект за бърза реакция, допълни контраадмиралът.



Той уточнява също, че плавателните съдове могат да се ползват при терористичен акт, подпомагане при задържане, проверка или ескортиране на кораби. Освен това с лодките може да се извършва търсене и спасяване в морето, както и медицинска евакуация на пострадали. Те ще бъдат и в помощ на МВР в борбата с нелегалната имиграция.

Контраадмиралът уточни, че оборудването на лодките е на много високо ниво, като специалният противотерористичен катер е снабден с хидроакустична станция, както и с камери за нощно и топлинно виждане, които могат да засичат водолази. На всички лодки може да бъде монтирано и тежко автоматично оръжие. Скоростта им достига 40 възела, а радиусът им на действие е над 100 морски мили.

България е първата държава от Черноморския регион, която получава такива лодки, изтъкна посланик Ерик Рубин. По думите му дарението - техниката заедно с оборудването и обучението на българските военни, е около 2 милиона долара. Дипломатът изрази благодарност към Училището на специалните сили на САЩ, което е помогнало за обучението на нашите моряци.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки