В бандата на Димитър Желязков-Очите имало и общински съветник


В бандата на Димитър Желязков-Очите имало и общински съветник
Даниела Начева Снимка: Канал 3
03 Август 2018, Петък


Прокуратурата разкри нови подробности за неутрализираната престъпна група, действала на територията на Бургаска област

Автор: Янко Крумов

Прокуратурата разкри днес подробности за неутрализираната престъпна група, действала на територията на Бургаска област. Оказа се, че единият от участниците е общински съветник в Несебър, но засега името му не се споменава, съобщава novini.bg.

Вчера по време на спецакцията на ГДБОП бяха заловени 19 души.

Държавното обвинение обясни, че става дума за мащабна организирана престъпна група. По време на операцията са намерени оръжия, както и са претърсени множество адреси.

Става дума за група за рекет, наркотици, палежи и телесни повреди. Бандата била ръководена от Митьо Очите, който е обявен за международно издирване. От прокуратурата обаче не пожелаха да назоват директно неговото име.

Групата е действала на територията на Южното Черноморие, като се е ползвала с влияние в страната. Бандата била ситуирана по Южното Черноморие и по-специално в Слънчев бряг, където искала такса „спокойствие“ и откровено рекетирала хората, които са били жертви на изнудването.

„Основният механизъм на действие е бил да установяват на територията на Слънчев бряг търговски дружества, които са огранизирали мощен бизнес.

Искали са такса „спокойствие““, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева. По думите й ръководителят на групата е емблематична фигура от престъпния континтент на 90-те години.

Към момента на операцията е било ясно, че Димитър Желязков се намира извън територията на България.

„Целта на операцията е не тя да бъде насочена към конкретно лице, а към установяване на цялата престъпна дейност“, обясни още експертът.

По повод данните, че един от бандата е общински съветник тя уточни, че това е доказателство, че престъпността се е сраснала с властта.

Чрез проверка на банкова касета у него е открита сумата от 60 000 лева. Парите са иззети. Открити са още луксозни автомобили, които са ползвани за дейността на групата.

„Установени са всички участници в групата. За петима от тях Специализираната прокуратура ще внесе искане в Специализирания съд за мярка за неотклонение задържане под стража. Обвинения са подвигнати на 5 лица“, обясни Даниела Начева.

Наблюдаващият делото прокурор Евгения Станкова допълни, че са проведени разпити на множество свидетели. Самото разследване върви от години.

„В рамките на операцията са иззети множество веществени доказателства“, заяви тя, като уточни, че общо конфискувани са около 90 000 лева.

Директорът на Областната дирекция на МВР обясни, че целта на групата е и създаване на регионален монопол във връзка с определени стопански дейности.

„На ранен етап сме от разследването. Не сме приключили с установяването на пострадалите лица“, допълни още ръководителят на Специализираната прокуратура.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки