Съдбата на бивш партиен дом разпали ожесточени спорове в Пловдив


Съдбата на бивш партиен дом разпали ожесточени спорове в Пловдив
03 Август 2018, Петък


Общинските съветници в града решиха 12-етажната сграда да бъде съборена и на нейно място да се изгради дом на операта. От Камарата на архитектите се обявиха против идеята

Автор: Янко Крумов

Съдбата на бившия партиен дом в Пловдив разпали ожесточени спорове между общинари и архитекти. Въпреки гражданската съпротива и тази на Камарата на архитектите, общинските съветници в града решиха 12-етажната сграда да бъде съборена и на нейно място да се изгради дом на операта, която повече от 50-години чака да има своя самостоятелна сграда.

От Камарата на архитектите в Пловдив обаче се обявиха против. В становще до градската управа архитектите посочват, че всички нови съвременни оперни сгради са ситуирани далеч от натоварената централна градска среда и са разположени към открити пространства на заливи, реки и нови квартали.

Те считат, че решението за избор на терен и параметри на сградата трябва да се вземе от принципала на Пловдивската опера - Министерството на културата.

Освен това, подчертават от Камара на архитектите в Пловдив, за да се освободи теренът за нова сграда на Пловдивската опера, трябва да се унищожи съществуващата сграда на общинската администрация, ведно със съществуващата концертна зала.

По повод дебата, който започна в общественото пространство дали сградата да се запази и реконструира или да бъде премахната и на нейно място да се построи Дом на Пловдивската опера, кметът Иван Тотев допусна съдбата на бившия Партиен дом да се реши на референдум.

По думите на Тотев, ремонтирането и укрепването на високата сграда ще струва между 12 и 13 милиона лева, което е доста скъпо. Затова, подчерта той, ОбС на града трябва да вземе решение. Дори и то да е събаряне на сградата, няма как толкова бързо служителите на администрацията в бившия Партиен дом да бъдат настанени на друго място. Според кмета, процесът ще отнеме години.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки