Българин от Чикаго алармира: Гробът на Кръстю Асенов в Корнишор е заличен


Българин от Чикаго алармира: Гробът на Кръстю Асенов в Корнишор е заличен
02 Август 2018, Четвъртък


Сливен е длъжник от много години на паметта на героя от Илинденско-Преображенското въстание

Автор: Десант

Дворът на църквата в някога българското село Корнишор, днес Кромни, в Гърция, наричано още Малката България, е заравнен и върху него минава път. Пред храма пък е натрупан огромен насип пръст.



Това сподели за телевизия СКАТ професорът от Илинойския институт за изкуство в Чикаго Василен Васевски, който наскоро е посетил лобното място на Кръстю Асенов - племенника на Хаджи Димитър, който загива в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

Селцето се намира в Егейска Македония, на около 15-тина километра от град Яница. За съжаление, днес то е полуразрушено и напълно обезлюдено. Малко е останало и от църквата „Св. Димитър“, в която е станала някога венчавката на  Кръстю Асенов и съпругата му Ана Малешевска, разказва Васевски.


Василен Васевски

В родния град на Кръстю Асенов – Сливен, вече се говори да му бъде издигнат паметник, както и да се постави паметна плоча на стената на църквата в Корнишор, където Асенов е погребан по сведения на Антон Страшимиров и Иван Бабев.

„Сливен е длъжник от много години на паметта на Кръстю Асенов. Няма да бъде проблем, според мен, ако общината и различни патриотични организации излязат с подобни инициативи за поставяне на паметни знаци в двете населени места, свързани с живота на достойния българин", казва Васевски.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки