Взеха проби от водата в тръбата на обходния канал на Атанасовското езеро


Взеха проби от водата в тръбата на обходния канал на Атанасовското езеро
Снимка: Дарик
02 Август 2018, Четвъртък


Той е главна „артерия“, осигуряваща навлизането на пресни морски води в лагуната, както и извеждането на сладките и дъждовни води в морето

Автор: Десант

Басейнова дирекция „Черноморски район“ със съдействието на Регионалната лаборатория към ИАОС в Бургас взеха тези дни проби от два пункта в района на Атанасовско езеро.

Водите за изследване са от тръбата на обходния канал и от морските води, които ще бъдат изследвани  по показатели pH, електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, фосфати като фосфор и хлорофил-а. Резултатите се очакват след приключване на анализите.

Обходният канал на солниците, който отвежда природните сладки води в морето, е дълъг 23 км и обхваща водосбор от 240 кв. км. Той е важен елемент, от който зависи състоянието на крайбрежната лагуна и е нейната главна „артерия“, осигуряваща връзката с морето и навлизането на пресни морски води в езерото, необходими за правилното функциониране на екосистемата.

Важна негова задача е и да отведе сладките води от реките и дъждовете към морето и да предотврати навлизането им в лагуната. Сладките води намалят добива на сол и чрез помпи те се отвеждат в морето.

През последните месеци валежите са значителни и водите са се увеличили – сега са 97 л/кв. м, а до момента са били 82 л/кв. м.

Големите тръби, които се виждат да изхвърлят жълтеникава и пенлива течност в морето край Солниците, отвеждат и част от дъждовните води на Бургас, включени в обходния канал на Атанасовско езеро и Солниците.

На север до кораба „Чайка“ тези дъждовни води се отвеждат по гравитачен път, а от района на езерото и солниците се претласкват с помпи в морската акватория, уточняват от басейновата дирекция.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки