Строят древен тракийски кораб, който ще плува във водите на язовир Копринка


Строят древен тракийски кораб, който ще плува във водите на язовир Копринка
Снимки: kazanlak.com
02 Август 2018, Четвъртък


Той ще e реплика на боен плавателен съд, какъвто е изобразен на фреска в гробницата Мединет Хабу в Луксор

Автор: Десант

В местността Плажа на яз. Копринка екип от корабостроители от Никопол вече работят усилено по построяването на древен тракийски кораб с работното име „Севт“, който ще се изгради на принципите на експерименталната археология, съобщава kazanlak.com.

Строежът му е продължение на проекта „Археосвят – по пътя на великите“, в първата част на който бе изграден и пуснат на вода в Черно море корабът „Резос“, с който се предполага, че тракийският  владетел е пристигнал в Троя.

Според Атанас Димитров – ръководител и движеща сила на проекта, нещата вървят доста добре, въпреки лошото време, което доскоро е пречило работата да върви на пълни обороти.

Работното име на кораба засега е „Севт“, защото предстои той да плава над древния Севтопполис, който е столица на Одриското царство по времето на Севт III.

Иначе плавателният съд ще бъде реплика на боен кораб, предполагаемо на древните траки, така както е изобразен на фреска в гробницата Мединет Хабу в Луксор. На фреската е изобразена победата на Рамзес III над „морските народи“, някои от които са били траки, обяснява пред казанлъшката медия Атанас Димитров.



„Корабът е симетричен и може да се движи и по реки, и по големи водни басейни – морета, а някога Тунджа, Марица и Струма са били големи плавателни реки. Мястото наоколо е било огромна дъбова гора, за която пишат дори кръстоносците от IV-ти Кръстоносен поход и именно затова корабът се изработва от дъб“, пояснява Димитров, като добавя, че за външния вид на кораба са се ръководили и от намерената около Разлог от Горанка Тончева през 1965 г. стела.

На нея са изобразени морски съдове, включително и такъв симетричен птицеглав кораб, за който обаче някои твърдят, че главите му са със змиевидна форма. Това разминаване според Димитров може да бъде пренебрегнато, тъй като за древните траки и водоплаващите птици, и змиите, са били свещени. Днес стелата, открита от Горанка Тончева, се съхранява в Националния исторически музей.

След пускането си във вода, „Севт“ ще се превърне в туристическа атракция за посетителите на Долината на розите и тракийските владетели.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки