И Нидерландия се присъедини към общите усилия за предпазването бюджета на ЕС от измами


И Нидерландия се присъедини към общите усилия за предпазването бюджета на ЕС от измами
01 Август 2018, Сряда


Европейската прокуратура ще започне да действа във всички държави участнички в края на 2020 г.

Автор: Янко Крумов

Нидерландия стана днес 21-ата държава членка, която ще вземе участие в Европейската прокуратура. Новата служба ще играе ключова роля в борбата с престъпленията срещу бюджета на Европейския съюз като финансови измами, корупция, пране на пари или сериозни трансгранични измами с ДДС за суми над 10 милиона евро.

Европейската прокуратура ще започне да действа във всички държави участнички в края на 2020 г.

Останалите държави членки на Съюза, които все още не са решили да се присъединят към Европейската прокуратура, могат да го направят по всяко време след приемането на регламента, ако пожелаят.

На 14 юни 2018 г. Малта също уведоми за намерението си да участва в засиленото сътрудничество. Европейската комисия разглежда тази нотификация съгласно процедурата, предвидена в Чл. 331 от Договора за функционирането на Европейския съюз и ще приеме скоро решение.

Към момента към Европейската прокуратура са се присъединили Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Испания и Словения.

Също така Комисията предложи на Съвета на Европейския съюз списък от кандидати за членове на предложи решение за изпълнение на Съвета за назначаване на членовете на комитета за подбор в Европейската прокуратура.

Той ще се състои от 12 представители и се очаква да започне работа през октомври 2018 г. Всички те трябва да са работили като бивши членове на Съда и Сметната палата, бивши национални членове на Евроюст, членове на националните върховни съдилища или като високопоставени прокурори и адвокати.

Основната задача на комитета за подбор ще бъде да изготви списък на подбраните кандидати за позицията на европейски главен прокурор и да оцени квалификациите на кандидатите за европейски прокурори преди назначаването им от Съвета.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки