Софийско дружество, свързано с Ковачки, ще добива медни руди и злато от находище „Прохорово“


Софийско дружество, свързано с Ковачки, ще добива медни руди и злато от находище „Прохорово“
Снимка: Капитал
01 Август 2018, Сряда


Държавата очаква близо 214 000 долара инвестиции от 35-годишната концесия

Автор: Янко Крумов

Софийското дружество „Прохорово майнинг” АД ще добива медни руди с попътни компоненти от молибден и злато от находище „Прохорово“, участък „Прохорово“.

Концесията се предоставя за срок от 35 години. Очаква се за този срок постъпленията от концесионни плащания да бъдат в размер на около 54.8 млн. долара без ДДС.

По закон те постъпват в държавния бюджет и в бюджетите на общините по местонахождение на концесионната площ - в случая Тунджа и Нова Загора.

Концесионерът предвижда инвестиции през периода на концесията за обезпечаване на производствената дейност в размер над 214 хил. долара.

Проектът е любопитен по две причини, писа преди две години в. "Капитал". Първо, това ще е едно от малкото нови разработени находища в минната индустрия след промените. Освен това с него в рудодобива ще влезе нов, но добре познат участник – Христо Ковачки, който оперира повечето частни въглищни мини в страната.

Чрез "Минна компания" той практически държи половината от акциите в инвеститора "Прохорово майнинг".

Любопитен е и партньорът му - Атанас Тилев, който през последните години държи дял в "Еврохолд". 

За срок от 29 години „Минна компания“ ЕООД – София пък ще добива лигнитни въглища от находище „Алдомировски въглищен басейн“, участък „Радуловци“, намиращ се на територията на община Сливница, Софийска област. Решението е взето днес, по време на редовно заседание на Министерски съвет. 

Постъпленията от концесионни плащания за срока на концесията се очаква да достигнат около 5.3 млн. лева без ДДС. Концесионерът предвижда да инвестира над 3 млн. лв.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки