Днес е ден на българския градинар - този, който научи Европа да отглежда зеленчуци


Днес е ден на българския градинар - този, който научи Европа да отглежда зеленчуци
01 Август 2018, Сряда


Мъченик Фока е светецът, който ги закриля

Автор: Десант

Първият ден на август в България се чества като Ден на градинаря. Отбелязването на празника на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие, е възобновено през 1993 г., като първи старата традицията връщат в Брезово.

Безспорен факт е, че българските градинари се тази, които са научили Европа как да отглежда хубави и вкусни плодове и зеленчуци. Първата зеленчукова бахча, която наш сънародник прави в чужбина, е в Брашов. Това става преди повече от 300 години - в далечната 1714 г. 

Градинарите не само у нас, но и по света, си имат и свой закрилник - това е свети мъченик Фока. Той си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци. От продажбата им осигурявал препитание както за себе си, така и за бедните. Част от продукцията, изкарана от градината си, Фока слагал край пътя, за да могат от нея да си взимат всички пътници и нуждаещи се.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Диана Гласнова
07.04.2020 11:42:28
0
0
Денят на българския градинар-гурбетчия е Димитровден! Тогава са се затваряли градините, разделяла годишната печалба и всеки градинар е тръгвал на дълъг път към селото си!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки