На Зетьовден се гадае какво ще е времето през септември


На Зетьовден се гадае какво ще е времето през септември
01 Август 2018, Сряда


По стара традиция от 1 до 12 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей и се пророкува какви ще са месеците от новата стопанска година

Автор: Десант

В миналото, в първия августовски ден старите хора извършвали гадания, свързани с времето. Ако денят се случил слънчев, то такъв щял да е и септември; ако пък валяло дъжд - дъждовен щял да е и първият есенен месец.

Така те прогнозирали и в следващите дни какво ще е времето през съответно следващите останали месеци на новата стопанска година. Започвали от септември, тъй като на Симеоновден, отбелязван на 1 септември, започва църковната нова година. 

По стара традиция от 1 до 12 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. На 1 август Православната църква почита паметта на светите седем братя мъченици Макавеи, св. Соломония и учителя им Елеазар.

Всеки от тях се нарича на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през съответния месец. 

На този ден (първия Макавей) всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка, затова някъде наричат празника Зетьовден. Тъстовете гощавали зетьовете си с вино и пресни питки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки