ЕК одобри за регистрация странджанския манов мед като защитено наименование за произход


ЕК одобри за регистрация странджанския манов мед като защитено наименование за произход
01 Август 2018, Сряда


Добрата новина обяви българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на Световен симпозиум по мановия мед, който се провежда в момента в Царево

Автор: Силвия Горанова

Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви одобрението на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия на кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход.

Тя съобщи добрата новина при откриването на Световен симпозиум по мановия мед, който се провежда в момента в Царево.

Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и, ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година.

"Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и всички останали пчелари, с които заедно работим уникалният продукт Странджански манов мед да се превърне в още една емблема на България", заяви комисар Габриел.

Мария Габриел поздрави и българската пчеларска общност, подчертавайки добрата съвместна работа през годините. 

"С българските пчелари заедно показваме години наред на цяла Европа, че можем да бъдем смели в отстояването на каузата за по-достойно място на пчеларския сектор. Корените на моята подкрепа за каузата е силната ми вяра в пчеларите. Ангажиментът ми остава същия и сега, като комисар по цифровата икономика и общество, и съм мотивирана новите подходи и инструменти в ресора ми да бъдат в служба за запазване на здравето на пчелите и на труда на пчеларите", каза още при откриването на симпозиума Мария Габриел.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки