„Царските конюшни“ може да получат специален статут, но има спънки за това


„Царските конюшни“ може да получат специален статут, но има спънки за това
31 Юли 2018, Вторник


След големия пожар там възникна въпросът, колко други исторически ценни сгради заслужават да бъдат пазени и ремонтирани, но това не може да стане, защото не се водят паметници на културата 

Автор: Десант

Най-рано след 15-и август „Царските конюшни” може да получат статут на национална културна ценност. До тогава обаче няма да има пълна яснота за различните собственици на сградите и терените в обекта. Това заяви министърът на културата Боил Банов. Той обаче бе категоричен, че имотът се пази от закона и трябва да бъде възстановен.

След пожара в „Царските конюшни” възникна въпросът колко други исторически ценни сгради заслужават да бъдат пазени и ремонтирани, но това не може да стане, защото нямат специален статут. 

Затова бившият министър на културата Петър Стоянович предлага да се преразгледа списъкът с паметниците на културата.

„Има парадокс - навеси по села и паланки, които продължават на "Балкантурист"-ки принцип да бъдат паметници на културата, а имаме в големите градове обекти, които са незащитени”, заяви Стоянович. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че още от февруари общината чака решението на културното министерство за статута на „Царските конюшни”.

Боил Банов на свой ред обясни, че статутът се бави заради съдебни процедури около собствеността на обектите. И добави, че даването на статут на културна ценност ще бъде полезно и за собствениците, защото тогава ще могат да търсят инвестиции по различни програми и проекти.


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Що?
31.07.2018 14:31:20
0
0
ще ти пуснат 10 години ли, 15 години хора с 10 книги бибилиотека, приключенски и полицейски. достъатъчно да работиш с планове и за пожарогасене. следващото - някакви медии сбиротоци....колкото по-тъпи, толкоз по-добре. е най-златното правило. това, че ние, както се казва на български сме в други реалности? и ако проявиш интерес какво става в българия? да те бомбардират с глупости? не стига, че нещо добро искаш да предложиш... О, колко са умни! давай тука да ги затъпяваме, не сме си свършили работата добре.... още по-тъпи, само тъпи. . . когато нещо е умно - то няма да стане по-глупаво. не знам докъде ще се стига... Що? От тъпотия - никой не може да ти каже, нали така?
1
въпроси
31.07.2018 14:11:29
0
0
бих казал само, че все пак някой трябва да е виждал конюшни... такива съчинения четеме. Да питат журналистите първо. какво представляват тия конюшни, какви са... къде точно се намират или са се намирали, ще ги възстановяват ли? и т.н. Сигурно конюшните се строят по специален начин. и това зависи - за колко и какви коне и много други въпроси. къде е диалога, уважаеми журналисти? има престъпления - компютри събират текстове. от социалните мрежи... и ги пльоскат като статии. може и с авторски права, да са защитени...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки