Човек на ДПС и негов съучастник подсъдими за купуване на гласове в Ямбол


Човек на ДПС и негов съучастник подсъдими за купуване на гласове в Ямбол
31 Юли 2018, Вторник


От Софийската градска прокуратура съобщиха, че са приключили разследването и са внесли в съда обвинителния акт срещу Илия Илиев и Иван Тодоров

Автор: Янко Крумов

Бившият депутат от ДПС и лидер на ромската партия ДРОМ Илия Илиев отива на съд за купуване на гласове. От Софийската градска прокуратура съобщиха, че са приключили разследването и са внесли в съда обвинителния акт срещу Илиев и съучастника му Иван Тодоров.

Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС и решили да наемат помещение в ромския квартал, където организирали схемата и започнали агитация да се гласува за Илиев срещу обещание за пари.

Тодоров водел тетрадка, в която отбелязвал на кого каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Като се възползвал от личните си познанства в квартала, той ангажирал и други, които да мотивират хора да гласуват за Илиев срещу заплащане, като сумите варирали от 20 лева до 50 лева за глас.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илиев и Тодоров в заведение в града и там Илиев дал 2000 лева, които били разпределени между тях. Бъдещият депутат поел ангажимента за изплащане на още пари, след като станат ясни резултатите от изборите.

Илиев има три обвинения за купуване на гласове и ако вината му се докаже, може да бъде осъден на от 1 до 6 години затвор. Същото наказание грози и съучастника му Тодоров.

В началото на миналата година Илия Илиев и бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев бяха пратени на съда и за източване на над 4.2 млн. лева от Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Обвиненията срещу Илиев са, че е бил съучастник в присвояването.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки