Президентът наложи вето на разпоредби от промените в Административно процесуалния кодекс


Президентът наложи вето на разпоредби от промените в Административно процесуалния кодекс
31 Юли 2018, Вторник


За това настояваха десетки граждански организации

Автор: Десант

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от промените в Административнопроцесуалния кодекс. За това настояваха десетки граждански организации, както и парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Мащабните промени в административното правосъдие бяха окончателно приети от парламента в последната седмица преди лятната ваканция.

Държавният глава оспори 16 разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс. Президентът счита, че с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право.

Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите относно правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

Президентът подчертава, че съдържанието на правото на защита многократно е тълкувано от Европейския съд за правата на човека, който приема, че държавата не трябва да поставя правни и практически пречки пред неговото упражняване.

Като създават неясна родова подсъдност, увеличават разходите за правосъдие с приетата местна подсъдност, предвиждат необосновано драстично увеличаване на таксите в касационното производство и премахват касационната инстанция в специални закони, оспорените разпоредби на ЗИД АПК поставят именно такива пречки.

Тези разпоредби ще намалят способността на административното правосъдие да бъде сред основните фактори, които гарантират баланса и контрола между властите в държавното управление и върховенството на закона. Така е застрашен правовият и демократичен характер на съвременната държава.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
дотука
31.07.2018 17:22:32
0
0
Къде са въпросите към Президента по ветото? или към други институции? Когато това се поддържа най-редовно от медийте, в медийте - няма да се обвиняват партии, депутати..защото те непрекъснато са изпитвани, казано просто. и съответно попадат хора с по-големи капацитети. които истински се интересуват от тези въпроси. Могат да бъдат в диалог и да поставят съответните проблеми, рискове и т.н.
2
по въпросите
31.07.2018 17:10:46
0
0
Също така, това са хора с обаятелност, интелигентност, културна привлекателност. и всичко, с което доказват, че могат да допринесат по разумен, културен, умерен и тактичен начин ...Това ги прави и много обичани. Те имат собствен авторитет (и престиж или скромност?)....и добросъвестност.Разбира се - малко повече европейска и българска класическа среда и култура. Трябва да сме малко европейци... след като сме ги загубили нашите европейци....Докато това, което създава проблемите, престъпностите е точно обратното... и минава в девиациите, прикрити зад... ??? От чисто гражданската позиция към финансовата/икономическата.... Не поставяш първите, не следват вторите... Корист, престъпност, прикрита зад глупост и още повече престъпност. е кой ще повярва?
1
въпроси
31.07.2018 15:20:17
0
0
Не чета статията.... но по истанбулската. със сигурност - тези проблеми представляват проблеми в някои държави. англо-саксонските, по един ред причини са известни за образованите хора. къде има нормален диалог по нещо в българия? или други държави...
В българия - проблемите са други. И никой не ги засяга -нито европа, нито българия... По-скоро нама мъже, защото не може престъпността - да е премахната вътрешна сигурност, ред. МПС-то като оръжие на насилие и да не ги изреждаме всичките...В обществото, градовете, навсякъде... В словесното представяне на цивилното общество, мъжката партия, роля, в този смисъл, в многообразието - къде е? никъде я няма... Просто тези хора, които имаха това поведение, съзнание, култура, добросъвестност и таланти - не бяха удобни. не ги искат. не се поддават на корупция, глупости...вече девиациите в проявата на незнание, неспособност или също срамежливост... прикрита зад мачизъм/мачовско, секститско поведение... Ето какво отдавна трябва да се дискутира...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки