След 30 години: Събарят опасен изоставен строеж в центъра на Бургас


След 30 години: Събарят опасен изоставен строеж в центъра на Бургас
31 Юли 2018, Вторник


Изненадващата новина дойде от мъж, който се представи като Гриша Ганчев – представлявал интересите на реститутите на земята

Автор: Светлана Николова

Опасен недовършен строеж в центъра на Бургас, превърнат през последните 30 години в средище на бездомници, наркомани и проститутки, най-сетне ще бъде премахнат. Бургазлии вече нямаха надежда, че това някога ще се случи. Става дума за язвата на ъгъла на улиците „Гладстон“ и „Фердинандова“.



Изненадващата новина дойде от мъж, който се представи на екипа ни като Гриша Ганчев. Заварихме го на мястото на порутената сграда, докато екипът ни правеше снимки в района. Обясни ни, че бил представител на собствениците на земята.


Гриша Ганчев

Историята на недовършения строеж започва още от далечната 1988 г., когато е направена и първата копка за построяването на така наречения Дом на металурга върху терен, чиято собственост била разпределена между държавното тогава предприятие "Промет стиил" и Община Бургас. Впоследствие претенции към терена отправят частни лица, на които земята била реституирана.

Поради неразбирателство между всички тях обаче, изпълнението на проекта спира малко след полагането на основите и вдигането на първият етаж от бъдещата сграда. Започва и съдебна сага между различните претенденти за собственост върху земята. Сред тях се чуха и имена от фамилиите Берберови и Проданови, срещу които през 2008 г. Община Бургас заведе дело.



След влязло в сила съдебно решение се оказва, че част от претенциите на реститутите на този терен са незаконни. Местната управа успя все пак да си извоюва 2 декара от апетитния парцел, а останалата площ е разделена между повече от 20 души съсобственици.

Отново през 2008 г. Експертна комисия от община Бургас излиза със становище за незабавно събаряне на постройката, тъй като основите са разрушени и всеки момент неконсервирания строеж може да се срути.

Това предписание обаче не е изпълнено и 10 години по-късно зловещата постройка представлява клоака, сееща зарази в центъра на Бургас.

Въпросният Гриша Ганчев обясни, че конкретни планове за бъдещ проект на това място все още няма, тепърва щял да се търси инвеститор. Предстои да се вземе и решение за справяне с проблема с подпочвените води, които минават под строежа. Докато това стане, обещанията са, че мястото ще бъде изравнено и обезопасено. От Десант ще проследим темата.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки