Статуята „Преклонение" – нов знак по пътя на българските опълченци


Статуята „Преклонение" –  нов знак по пътя на българските опълченци
Снимка: gabrovonews.bg
31 Юли 2018, Вторник


На нея е изобразена света Олга – внучка на свети цар Борис І – Михаил, покръстител на българите, племенница на цар Симеон Велики и съпруга на руския княз Игор

Автор: Десант

В Плачковци откриха статуята „Преклонение”, която символизира изпращането на православните воини за освобождението на България в прехода Шипка – Шейново.

Тя изобразява света Олга. От историята се знае, че равноапостолната княгиня Елена, наречена от русите Олга, е внучка на свети цар Борис І – Михаил, покръстител на българите. Племенница е на цар Симеон Велики и съпруга на руския княз Игор. Тя успява да постави началото на покръстването на целия народ на Киевска Рус.

Преди година е решено да има знак по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини по Тревненските проходи към Шипка, а именно в Плачковци. Идеята за този монумент е на Тихомир Славов. 

Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък. Изваяна е от 17-годишния Иван Симеонов, който е възпитаник на професионалната гимназия в с. Кунино, а дарителя на камъка е Димитър Иванов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки