Реставрираха стенописите в манастирската църква на Бачковската света обител


Реставрираха стенописите в манастирската църква на Бачковската света обител
31 Юли 2018, Вторник


Храмът ще посрещне Голяма Богородица и с обновен амвон

Автор: Десант

Църквата „Света Богородица" в Бачковския манастир ще посрещне Голяма Богородица с реставрирани стенописи. Обновяването им започна преди две години, след като пловдивски бизнесмен дари половин милион лева за възстановяването на уникалните изображения.

В момента е изцяло обновен куполът под олтара и е реставриран амвонът на храма. Продължава и ремонтът в двора на светата обител, за който правителството отпусна 310 000 лева.

Все още не може да се намери решение как да се прогони влагата, която от години пропива основите на църквата. Именно заради нея не е реставрирана и долната част на стените. Предстои консултация със специалисти.

Въпреки че в двора на манастира тече усилен ремонт, потокът от вярващи не стихва, а за Голяма Богородица се очакват хиляди, информира БНТ.

По традиция честването на Голяма Богородица започва с вечерня на 14 август. Стотици вярващи остават през цялата нощ в светата обител, за да вземат участие и в ранните служби.

Всички стаи за поклонници до една са резервирани за 15 август. Все още обаче могат да се намерят свободни места в близките къщи за гости.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки