Във ВМА ще преглеждат безплатно за инфекции, предавани от кърлежи


Във ВМА ще преглеждат безплатно за инфекции, предавани от кърлежи
31 Юли 2018, Вторник


Началникът на катедрата „Инфекциозни болести“ доц. Георги Попов препоръчва при ухапване от паразита превантивно да се взема антибиотик

Автор: Десант

Специалисти от катедрата по инфекциозни болести при Военномедицинска академия (ВМА) в София организират безплатни консултации и прегледи за лаймска болест и други инфекции, предавани при ухапване от кърлеж. 

В интервю за предаването „Преди всички“ по Българското национално радио началникът на катедра „Инфекциозни болести“ в лечебното заведение полк. доц. Георги Попов уточни, че дъждът стимулира размножаването на кърлежите и спомага за нарастване на възможността от заразяване с лаймска болест.

„В никакъв случай не искам да създавам паника и не всяко ухапване от кърлеж е рисково за заразяване с лаймска болест и други болести, но хората трябва да имат предвид основно, че при ухапване кърлежът трябва да се извади от компетентен човек възможно най-бързо. Самодейност не се препоръчва" - категоричен е специалистът.

Той съветва след всяко ухапване от кърлеж да се прави изследване за болести, преносими от тези кръвосмучещи гадини. Изследването обаче не трябва да се прави веднага след ухапването, защото на организма са му необходими между 7 и 10 дни, за да изработи антителата.

Полк. доц. Попов препоръчва при ухапване от кърлеж превантивно да се взема антибиотик.

„Ако изследването е положително, трябва да се назначи лечение. Ако изследването е отрицателно, също не бива да се успокояваме, а трябва да изчакаме и да се направи профилактика с антибиотик. През последните години се увеличи заразяването на самите кърлежи с лаймска болест и не бива да се
подценява взимането на антибиотик“ - изтъква медикът.

Гражданите могат да си запишат предварително час за безплатен преглед на тел. 922 59 68.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки