Отново в река Чепеларска край Бачково плува мъртва риба


Отново в река Чепеларска край Бачково плува мъртва риба
30 Юли 2018, Понеделник


Подобни сигнали в района се подават от години, мине не мине и няколко месеца

Автор: Дина Харизанова

Сигнал за мъртва риба в района на Бачково е подаден през почивните дни. В момента той се проверява от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, РИОСВ – Пловдив и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда
.
Екипът е сформиран веднага след получаване на информация за замърсяване на телефон 112.

На място експертите обходиха участъка от река Чепеларска, за да установят причините за замърсяването, като взеха водни проби за анализ.

Очакват се резултатите от проверката.

Мъртва риба във водите на река Чепеларска бяха открити и през юли, и през октомври 2016 г. 

Тогава са взети проби от точките на заустване на производствени води на КЦМ АД и „Агрия" АД, като за евентуален причинител на замърсяването бе посочено и възможно нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води или химикали от неустановен източник.

Анализите на водата констатираха висока стойност на електропроводимостта на заустваните промишлени отпадъчни води на „Агрия“ АД в канала на КЦМ АД, като бяха взети проби за анализ от тръба, заустваща отпадъчните води в канала на КЦМ АД и от шахта на изход  на локалната пречиствателна станция за производствени отпадъчни води на дружеството. 

През есента на 2017 г. измерванията показаха, че причина за замърсяването е „КЦМ“ АД. Измерената стойност на потока охлаждащи води на комбината бе с рН под 2, а електропроводимостта – 9361 µS/сm. Установено бе, че пониженото рН се дължи на недобро затваряне на винтилите на филтър-преса „Алфа Лавал“ от цех „Електролиза“, което е довело до смесване на охлаждащите води с цинков електролит.

Сигнал от кмета на асеновградското село Бачково за мъртва риба в река Чепеларска бе подаден и през януари 2017 г.

Очевидно в тази река и в този район има рецидив на замърсяване на водите и явлението „мъртва риба" тук се наблюдава често. Замърсителите са ясни на институциите. Въпросът е защо никой не може да ги спре да продължават с отравянето на реката и живота в нея!?


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
сиво
30.07.2018 18:54:56
0
0
Тази показателна снимка е диалогът, сивотата на диалога на софия. в. десант. а дали всяка дума не е метафорична... казано в проста и кратка мисъл.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки