Борисов свика спешно съвещание във връзка с пожара в „Царските конюшни“


Борисов свика спешно съвещание във връзка с пожара в „Царските конюшни“
30 Юли 2018, Понеделник


По всяка вероятност сме свидетели на умишлен акт на посегателство срещу културното наследство, коментира зам.-кметът по културата Тодор Чобанов

Автор: Янко Крумов

Да се направи необходимото, така че възможно най-скоро сградата на „Царските конюшни“ да получи статут на културна ценност, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещание в Министерския съвет.

Във връзка с пожара в имота, на премиера докладваха министърът на културата Боил Банов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. В съвещанието участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Министър-председателят Борисов подчерта, че е изключително важно да има пълна координация в действията на отговорните институции, така че да се съхрани културната ценност. От своя страна МВР поема ангажимента за възстановяване на щетите от пожара.

Пламъците избухнаха около 3,00 ч. сутринта в неделя и за секунди се разрастнаха. 8 пожарни автомобила и 30 пожарникари в продължение на няколко часа се бориха с огъня. За щастие няма пострадали хора, нито сериозно засегнати съседни сгради, една които е Първа английска гимназия.



По случая тече разследване. От днес специално сформирана комисия в общината започна опис на щетите.

Около имота от години има скандали и тежки съдебни спорове - през 2016 г. стана ясно, че бившият областен управител на столицата - Веселин Пенев, е продал на безценица "Царските конюшни", като по този начин е нанесъл щети на държавата в размер на 10 милиона лева.

Огънят е започнал от централната сграда в комплекса, който е използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. „След това се е прехвърлил на съседната сграда. Пожарната е била тук, контролирано е гасенето от 3,30 часа до този момент продължават процедурите по гасенето на оставащите тлеещи гнезда”, обясни Васил Цолов, кмет на район „Оборище”.

През февруари тази година Столична община е поискала от Министерството на културата сградите да бъдат обявени за паметник на културата. Запазването им е предвидено и в устройствения план като не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство. В съобщение във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще задължи собственика на сградите да ги възстанови в автентичния им вид.

„Ще предприемем действия спрямо собствениците. Ще ги информираме, че е наложително веднага да се предприемат мерки по обезопасяването, въпреки че в момента се водят дела”, каза още Васил Цолов, кмет на район „Оборище”.

Отново във Facebook зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, се обърна към министъра на културата с въпроса дали знаковите обекти в риск "ще доживеят" експертите от културното министерство да си свършат работата. По думите му сме свидетели на вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство. На същото мнение са и очевидците на пожара.




В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
???
30.07.2018 10:48:19
0
0
В множествеството, и хаоса, и агресията на толкова лъжи - само не ми е яно, все пак как може хора с повече от 10 книги в библиотеките си да могат да бъдат в работни отношения или обяснения с хора, които си спомнят за детска приключенска литература - от сорта на Майн Рид и Винету. Доколкото познаваме руската литература, макар и с високи художествени простори, филтрирана през идеолгии, доколко може да бъде полезна? Т.е. със всичките лъжи в България и с това, че нищо не се направи по тези въпроси/лъжи - да се сложат едни предварителни изпити по история на Европа (и българска, ама къде е? не през призмата на идеологиите), ами ако има и малко култура? - за всякакви политически/обществени длъжности и кандидати.
1
малко измишльотини
30.07.2018 10:34:25
0
0
Ето какво намираме - б.б. да се направели конюшните на музей, исторически ценности в този смисъл, защо не било направено. много съжаляваме, обаче б.б. със сигурност въобще не е чувал за множество на времена и пространства. така че нека просто си пази скромното мнение за него си. (и бекенбауер ми го е казал по спорта) не е вещ нито по книгите, нито по въпросите. а и много, много други...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки