Кръщават музея и улица в Созопол на проф. Божидар Димитров


Кръщават музея и улица в Созопол на проф. Божидар Димитров
30 Юли 2018, Понеделник


В първия ден на август прахът на видния ни историк ще бъде разпръснат в близост до остров Свети Иван

Автор: Десант

Археологическият музей и улица в Созопол ще носят името на проф. Божидар Димитров, съобщиха от пресцентъра на общината. Решението трябва да се гласува от общинския съвет на града на 1 август.

Предложението Археологическият музей да бъде именуван на Димитров е на директора на Общински културен институт "Музеен център" - Созопол, Димитър Недев. В мотивите си той посочва неоценимия принос на починалия преди месец историк за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на древния град като част от националната и общоевропейска културна съкровищница.

Кметът Панайот Рейзи пък е предложил улица в Стария град на Созопол да бъде преименувана в памет на дългогодишния директор на Националния исторически музей. Тя е пресечка, свързваща улиците „Аполония" и „Кирил и Методий", и на нея се намира музеят „Старинен Созопол", т.нар. бивша данъчна служба.

На 1 август в 9 ч. от пристанището на Созопол ще отплава кораб с който близки, приятели и съграждани на Божидар Димитров ще вземат участие в ритуала по разпръсване на праха му в Созополския залив в близост до остров Свети Иван, където преди години бяха открити мощи на Свети Йоан Кръстител.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
коментар
30.07.2018 10:08:06
0
0
Чета, че ще се връща в ефир радио Свободна Европа. заради медиите в България
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки