Царево отново ще е домакин на световния симпозиум по мановия мед


Царево отново ще е домакин на световния симпозиум по мановия мед
30 Юли 2018, Понеделник


Форумът ще открие комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел

Автор: Янко Крумов

„Световен симпозиум по мановия мед – 10 години по-късно” ще се проведе в Царево и ще събере на едно място пчелари и учени от страната и чужбина. Събитието ще бъде посветено на мановия мед, но с още една тема, тясно свързана със състоянието на опрашването и пчелите навсякъде по света.

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел ще даде началото на симпозиума. Официалната церемония за откриването на форума ще бъде на 31 юли, от 18,30 ч. на площада пред общината, където ще проведе изложението „Странджански манов мед и прашец“.

Домакин на фестивала е читалище „Георги Кондолов“.

Производители те на пчелен мед и екологични продукти ще предложат на жителите и гостите на морския град продукти с лечебна цел и високи вкусови качества.

В рамките на събитието ще се проведат два научни панела. Темата на единия е „Манов мед – наука и практика“. Във втория панел ще се обсъжда една особено актуална тема във връзка със загубите на пчелни семейства в последните години в световен мащаб – опрашването, опрашителите и екосистемните услуги.

„Надяваме се участниците в предстоящия симпозиум да обменят информация и научни резултати в посочените направления, получени в последните години“, съобщават организаторите. Целта е да бъде обобщена работата и да се информира световната пчеларска общност и гражданското общество за проблемите и начините за тяхното решение.

Организатори са сдружение „Страджански манов мед“ с председател Манол Тодоров, Община Царево, фондация „Златен Мед“. Събитието се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, а съорганизатор е Областна Дирекция „Земеделие“ Бургас.

Откриването на фестивала ще бъзе на 31-ви юли с фолклорна програма. Вторият ден, 1 август, ще премине в доклади и дискусии.

На 2-ри август всички желаещи ще могат да посетят пчелин и да разгледат медоносната растителност в природен парк Странджа.

През последния ден от фестивала, на 3 август, е предвидено да се проведе екскурзия до Ропотамо в Природен парк „Странджа“.


В категории: Новини , Общини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки