Нова заплаха: В три съседни страни вече има случаи на заболели от западнонилска треска


Нова заплаха: В три съседни страни вече има случаи на заболели от западнонилска треска
Комарите от род Culex са сред най-честите преносители на вируса. Снимка: Уикипедия
30 Юли 2018, Понеделник


Заразата се пренася най-вече чрез ухапване от комари преносители, които заради затоплянето на климата в последните години се чувстват все по-комфортно на Стария континент

Автор: Десант

В 3 съседни нам страни са установени огнища на заболели от западнонилска треска хора, разпространяване чрез ухапване от заразени с нея комари. ​В редки ситуации заразяването може да стане при трансплантация, кръвопреливане, раждане.

Случаи има и сред коне, което е косвен риск, тъй като се заразяват комари, които ги хапят, и след това вирусът може да стигне пак чрез ухапване до човека.

Заболяването навлезе в Европа през последните години със затоплянето на климата. То разширява подходящите условия за живот на комарите преносители.

Рисковият сезон за инфекцията е лятото. Само за последната седмица в Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията са докладвани 37 случая на болни хора от държави членки – 20 в Италия, 10 в Гърция, 4 в Унгария и 3 в Румъния. Отделно Сърбия официално дава данни за 12 болни, включително 3-ма починали, пише "24 часа".

Между 70-80% от хората, заразени с вируса, не развиват симптоми. При останалите се наблюдава треска с главоболие, болки в тялото и ставите, скованост, повръщане, диария или обриви.

При тежкото протичане на инфекцията треската е придружена със скованост на врата, обърканост, припадъци. Като усложнение от вируса може да се развият и  енцефалити и менингити, като около 1% от тези случаи завършват фатално.

Иначе по принцип смъртността е в рамките на 10% от боледуващите с проявени клинични признаци. Най-уязвими са хората с понижен имунитет.

​Постигнат е известен напредък в разработването на ваксини срещу болестта, но все още такава няма. 

За елиминиране на болестите, пренасяни от кръвосмучещите насекоми, е нужно да се намали популацията на комарите, които ги разпространяват. Но това никак не е лесна задача. 

Трудно е и човек напълно да предотврати 100% риска да бъде ухапан от комар. Специалистите препоръчват използването на репеленти, поставянето на мрежи на прозорците и избягването на места, където има много насекоми.

До средата на ХХ век западнонилската треска се е срещала единствено в тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. В последните години обаче тя активно разширява областите си на обхват. През 1999 г. е регистрирана за пръв път и на американския континент. 



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки