НФСБ, телевизия СКАТ и сайтът Десант почетоха паметта на загиналите при Китенска река


НФСБ, телевизия СКАТ и сайтът Десант почетоха паметта на загиналите при Китенска река
28 Юли 2018, Събота


Тогавашната комунистическа власт потулва случая, без да му даде гласност. Преди 11 години историята вади на бял свят покойният днес водещ в телевизия СКАТ Тодор Батилов

Автор: Светлана Николова

На 28 юли се навършиха 46 години от един трагичен инцидент, който дълги години тъне в забвение. На тази дата през 1972 г. автобус, натоварен с 48 пътници, катастрофира самостоятелно и пада в бързите води на Китенска река. Оцеляват само 11 от пътниците. Между загиналите има 14 деца.

За 11-та поредна година патриотите от „Национален фронт за спасение на България“ хвърлиха венци и цветя във водите на черната река край Китен. За да почетат жертвите и отдадат почест на спасителите и водолазите, които дни наред са вадили телата на загиналите, тук бяха детутатът от НФСБ Христиан Митев, Марияна Лефтерова, която е член на НКК на НФСБ, областният координатор на партията Иван Кузманов, журналисти от СКАТ и Десант.

„Трагедията при река Караагач е била нещо страшно, автобус ковчег, в който са намерили смъртта си много хора. Загиналите са жени, майки с техните деца. Тези, които първи са се отзовали да помагат, до последния си дъх ще помнят зловещата картина. Един от тези хора е бил моят близък приятел Тодор Батилов, който днес не е между живите. Като водолаз той е участвал в групата, която в продължение на 4-5 дни е вадела телата на удавените“, спомня си адвокатът Антон Стоянов.

Тогавашната комунистическа власт потулва случая, без да му даде гласност. Преди 11 години историята вади на бял свят покойният днес водещ в телевизия СКАТ Тодор Батилов. Благодарение на него светът научава за трагедията, както и за героизма на спасителите, които помагат на оцелелите и дни наред вадят от реката труповете на нелепо загиналите.



"Нашият колега и саратник Тодор Батилов установи тази история, която дълго време е била укривана от тоталитарния режим и на практика по негова инициатива тук, на това място, всяка година на 28 юли почитаме паметта на жертвите и отбелязваме героизма на спасителите, които са рискували живота си, за да спасят колкото може повече хора“, каза Христиан Митев.

И до днес единствено патриотите от НФСБ и представители на телевизия СКАТ и сайта „Десант“ отдават почит пред паметта на невинните жертви и хвърлят в тяхна чест венци и цветя във водите на отнелата живота им Китенска река.

„Ще продължим да го правим и в бъдеще, ще продължим да отдаваме на тази дата почит тук и да продължим инициативата на Тодор Батилов, който вече не е сред нас“, каза Марияна Лефтерова.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки