Антимафиотите предупреждават: Има нова спам атака в България


Антимафиотите предупреждават: Има нова спам атака в България
27 Юли 2018, Петък


В имейлите се твърди, че киберпрестъпниците са "ударили" компютъра и знаят парола, ползвана от потребителя, като притежават позорящи видео материали, които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата

Автор: Янко Крумов

Антимафиотите от сектора за борба с киберпрестъпленията предупреждават, че има нова спам кампания в мрежата. Само в края на юли са регистрирани много сигнали от интернет потребители за получени имейли с текст на английски език и искане за заплащане с биткойн на сума, възлизаща на около 3000 американски долара, съобщиха от МВР.

В имейлите се твърди, че киберпрестъпниците са "ударили" компютъра и знаят парола, ползвана от потребителя, като притежават позорящи видео материали, които заплашват да разпратят до всички контакти на жертвата.

Спам кампанията е опит за бързо незаконно облагодетелстване на киберпрестъпници, които разчитат на наивността и неинформираността на интернет потребителите, като умело използват елементи на социален инженеринг.

За спам кампанията са използвани неправомерно придобити данни за пощенски кутии и пароли, с която потребители са се регистрирали в "нелегитимни" сайтове за запознанства, онлайн игри и други.

Експертите съветват потребителите да не отварят съмнителни съобщения, да не извършват плащания за подобни откупи, да се снабдят с надеждни антивирусни решения, легитимни операционни системи и програми. Съветват също за всеки киберинцидент да се информира съответната фирма доставчик на IT услуги или компетентните структури на МВР.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки