Чешмата в храма на св. Панталеймон в Хисаря лекува болни очи


Чешмата в храма на св. Панталеймон в Хисаря лекува болни очи
Снимка: opoznaybulgaria.com
27 Юли 2018, Петък


На 27 юли Православната църква почита паметта на светия великомъченик и целител, прочут сред вярващите като Пантелей пътник

Автор: Десант

На 27 юли Православната църква почита паметта на свети великомъченик Пантелеймон - чудотворец и целител, прочут сред вярващите като Пантелей пътник, защото в неговия ден прелетните птици започват да подготвят своя полет на юг. 

Светецът е тачен като лечител, закрилник на доктори и акушерки, покровител на болните.

Според старите поверия, той помага на хора с болни очи, затова на светите места, наречени на негово име, винаги има извор, аязмо или чешма с целебна вода. Хората, които ги посещават не пропускат да пийнат и да си наплискат очите с нея, надявайки се по този начин да намерят лек за болежката си.

Свети Панталеймон е патрон на главния храм в курорта Хисаря, който е известен с лечебните си води. В църковния двор е изградена красива чешма, за чиято вода се смята, че е лековита при проблеми със зрението. Твърди се, че много са случаите, в които болни са получили облекчение и изцеление след наплискването с нея.

Църквата е построена през 1889 г., а през 1999 г. е основно реставрирана и изографисана от Таня и Мирослав Асенови – млади художници, чиито фрески са изцяло в стила на риломанастирската иконопис.


В категории: Новини , Вяра , Забележителности , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки