С восъчна плочка и калем в килийното училище в странджанското село Бръшлян


С восъчна плочка и калем в килийното училище в странджанското село Бръшлян
Снимки: Авторът
27 Юли 2018, Петък


Една разходка назад във времето около избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Автор: Диана Славчева

Скътано в диплите на Странджа планина, село Бръшлян е съхранило и до днес прекрасни образци на самобитната местна архитектура и е обявено за архитектурен резерват. Но освен старите къщи, в него е запазено в автентичния си вид и някогашното килийно училище, което е устроено в пристройка към тукашната църква „Свети Димитър“.



Храмът е издигнат в края на ХVII век на мястото на съществувало в далечното минало тракийско светилище.

По време на турското робство, килийните училища са онези средища, които поддържат жив българския дух. Заедно с учебно-възпитателната дейност, която се извършвала в тях, се пропагандирала и национално-освободителната идеология. 

Килийното училище в Бръшлян е основано в далечната 1871 г., след като България извоюва своята черковна независимост.



Основите му поставя поп Петър Киприлов. В него местните 12-13-годишни момчета овладявали българското четмо и писмо и пригласяли на свещеника по време на църковните служби.

По време на часовете учениците сядали върху опънати на земята овчи кожи и освен в сандъче с пясък, пишели и върху восъчни плочи.



Изписвали буквите върху пясъка с паче перо. Но свещеникът, който бил и даскал, разбирал, че освен да научат буквите, момчетата трябва да могат и да четат и пишат, а пясъкът не е достатъчен да се изписват цели изречения. Затова въвел и восъчните плочи.

Уредничката на своеобразния музей, уреден в някогашното бръшлянско килийно училище, обяснява, че само в Сърмашик са използвали тези плочи. Учениците пишели върху тях с железен калем, като предварително нагрявали восъка на огъня, нанасяли го върху дървената дъска и го заглаждали с длан.



Килийното училище в странджанското село функционирало само няколко години. По-късно една стара сграда в близост до черквата бива преустроена в школо с четири класни стаи. 

Но новото училище съществува кратко време - някъде до към 1900 г. По това време Сърмашик все още е в пределите на Османската империя. В самото начало на ХХ век под ръководството на учителите и образованите вече млади хора в региона започвали да се подготвят за своето освобождение. 

Активен участник в освободителното движение е и отец Петър Киприлов. Той неведнъж е арестуван и измъчван от турците, но успява да избяга в свободна България, където до дълбока старост продължава да служи на църквата и народа.


поп Петър Киприлов

През 1903 г. жителите на Бръшлян се включват активно в избухналото Илинденско-Преображенско въстание и много от тях заплащат с живота си за нашата свобода.

Бунтовното село става част от България чак след Балканската война.

Днес някогашното му килийно училище е една от забележителностите в това много посещавано от туристите населено място и е превърнато в музей.


В категории: История , Духовни средища , Добри Вести , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки