Трофеят от битката при Върбишкия проход, превърнат в чаша, е осигурен от... женския отряд на кан Крум


Трофеят от битката при Върбишкия проход, превърнат в чаша, е осигурен от... женския отряд на кан Крум
Илюстрация от Манасиевата хроника
26 Юли 2018, Четвъртък


На 26 юли се навършват 1207 години от разгрома на византийския император от българския владетел


Автор: Десант

Преди 1207 години, на 26 юли 811 г. се състои една от най-паметните битки в българската история - кан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I при Върбишкия проход, като в сражението пада убит и самият василевс.

Ромейските хроникьори свидетелстват: „Крум като отсече главата на Никифора, окачи я за няколко дена на дърво за показ на посещаващите го езичници и за наш позор. А след това, като я взе и като оголи черепа, облече го отвън със сребро и гордеейки се, караше да пият от нея (чашата) вождовете..."

Преди време, още във вестник „Десант" нашият именит автор Борис Цветанов в публикацията си „Какви е жени раждала българска майка юнашка" отбеляза, че е крайно време да препрочетем наздравиците на кан Крум с черепа на наглия агресор император Никифор. И емблематичната му фраза „Като не щеш мира, на ти секира!“.

„Едва ли канът, който пръв направи България европейска държава и втора сила в тогавашния свят, колкото и смел да е бил, е нахлул с гол в ръката нож в палатката на императора. Мястото на пълководеца не е до ефрейтора" - подчертава Цветанов. Неговата теза е, че безстрашните и войнствени българки са тези, които отрязват главата на Никифор.

По думите на изследователя, има една особеност от времето на битката при Върбишкия проход. „Според историците кан Крум мобилизирал цялото население за защита на Отечеството. Само че византийските фалшификатори, колкото и злояди да са по отношение на признаването на българската бойна слава, от кумова срама е трябвало да си казват и неудобни за тях истини. Една от тях, призната с половин перо, е, че българският владетел не само за тая битка, а изобщо, е имал в армията си цели женски полкове. И те са се отличавали с особена храброст" - пише Борис Цветанов.

Именно такъв женски полк се е впуснал с небивала настървеност към императорската палатка.

„Свирепата ненавист на женския полк си има напълно прозаично обяснение. За българските жени Никифор е бил олицетворение на всичко негативно, което може човек да си помисли.

Поначало (дори и в наши дни) свестните българки ненавиждат гейовете, както днес наричаме по европейските стандарти представителите на силния пол с обратна сексуална ориентация. Те нямат нищо общо със съдържанието на понятието мъж. А император Никифор е бил чиста проба гей. Затова и атаката на една българска рота от жени е било повече от яростна и когато нахлули там, нямало време за церемонии.

Така кан Крум се сдобива с безценния трофей, който обковал и си пиел виното. Иначе, ако в императорския стан са били нахлули мъже, вероятно Никифор би бил пленен, защото един пленен василевс е винаги по-ценен от мъртвия" - приключва разказа си за това съдбовно събитие Борис Цветанов.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
blackbox
29.07.2018 08:27:41
0
0
що за откровена глупост е твърдението "Поначало (дори и в наши дни) свестните българки ненавиждат гейовете, както днес наричаме по европейските стандарти представителите на силния пол с обратна сексуална ориентация. Те нямат нищо общо със съдържанието на понятието мъж."? авторът "десант" може ли да сподели някакви реални факти и изследвания в подкрепа на тезата си? или в стила на фалшивите новини представя на аудиторията си личното мнение като факт анонимно?
колкото до понятието "мъж", с което хомосексуалните мъже нямали "нищо общо", речникът на българския език на бан дава ясно определение с три възможности:
1. лице от мъжки пол.
2. съпруг.
3. силен, твърд, храбър, мъжествен човек; юнак.
интересно е с кое от трите не би могъл да има общо един гей?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки