Ето как биха гласували българите, ако изборите за евродепутати бяха днес


Ето как биха гласували българите, ако изборите за евродепутати бяха днес
Графика: Барометър България
26 Юли 2018, Четвъртък


Докато ГЕРБ, БСП и ДПС разчитат на своите традиционни електорати, „Обединените патриоти" привличат подкрепа от доста по-широк кръг от избиратели

Автор: Десант

На въпрос „Ако изборите за Европарламент се провеждат днес, за листата на коя политическа сила бихте гласували?“ 35,3% отговарят ГЕРБ, 28,9% - БСП, 17,8% за Обединени патриоти, 15,2% - ДПС, за други биха гласували 2,8%. Това сочат резултатите от проведена от „Барометър България“ анонимна анкета сред 863 пълнолетни български граждани в телефонно интервю в периода 20-25 юли 2018 г.

При така заявените нагласи ГЕРБ биха излъчили 6 или 5 евродепутата, БСП – 5 или 4, ОП – 3, ДПС – трима или двама.

Двете големи партии ГЕРБ и БСП разчитат на своите традиционни електорати. Спецификата на вота за ДПС показва същото. Те трудно биха могли да привлекат периферни гласове и ще разчитат на твърдите си поддръжници. При „Обединените патриоти" обаче прави впечатление, че привличат подкрепа от доста по-широк кръг от избиратели от тези на съставните партии (ВМРО, Атака и НФСБ), коментират от „Барометър България".

Според анализа им, това се обяснява с голямата разпознаваемост сред българските граждани на техния представител Ангел Джамбазки. Оказва се, че това е най-популярния наш евродепутат - запитани за това кой български представител в Европейския парламент могат да назоват, 45,9% от българите посочват именно него. Очевидно личността му допринася за по-голямата подкрепа за ОП и прибавя сериозен дял избиратели към чисто партийния електорат. 

Така изразените нагласи за гласуване на изборите за Европарламент почти припокриват данните на „Барометър България“ отпреди месец. Тогава (в края на юни) заявката на респондентите за гласуване на европейските избори изглеждаше така: за ГЕРБ – 35,2%, за БСП - 28,6%, за ОП – 16,9%, за ДПС – 14,9%, Други – 1,8%.


В категории: Новини , Политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Вашето куче
03.08.2018 16:11:01
1
0
Има ли още някой дето вярва на изследване и на честно проведени избори след 1944 година.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки