Експерти от РИОСВ-Пловдив спасиха 15 птици от защитени видове


Експерти от РИОСВ-Пловдив спасиха 15 птици от защитени видове
25 Юли 2018, Сряда


Какво съветват специалистите да правим, когато намерим бедстващо хвъркато

Автор: Десант

От началото на юли до сега експерти от РИОСВ – Пловдив са спасили 15 птици от защитени видове. Тринайсет от тях са от вида бял щъркел (Ciconia ciconia) и две горски ушати сови (Asio otus).

Повечето от откритите птици са млади екземпляри, паднали от гнездата си при опит за летене, при което са получили различни наранявания.

Голяма част от сигналите за бедстващи хвъркати са подадени от Съединение, Асеновград, Радиново, Стамболийски и Войсил. Откритите екземпляри са изпратени за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

През летния период в РИОСВ – Пловдив често се получават сигнали за паднали птици. Трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид.

Експертите препоръчват, когато се открие младо пиле да се слага на клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. През лятото малките екземпляри на горска ушата сова обикновено се опитват да летят самостоятелно и често падат от гнездата. Родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях.

Когато наранени щъркели се видят на електрически стълбове, се препоръчва да се потърси помощ от местното електроразпределително дружество чрез кмета на населеното място, за да бъдат върнати обратно в гнездата им.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки