Строителят на голямата джамия в Кърджали се оказа социално слаб и затънал в дългове


Строителят на голямата джамия в Кърджали се оказа социално слаб и затънал в дългове
Снимки: 24rodopi.com
25 Юли 2018, Сряда


Изграждането й на практика се осъществява с прякото ръководство на Голяма Бурсенска община и с финансовата помощ на бизнесмени от Бурса

Автор: Десант

Строителят на новата джамия в Кърджали дължи на държавата 2 400 000 лева. Всъщност обаче се оказва, че е социално слаб, а дружеството му няма активи. Това е Мартин Янев, на когото жителят на село Припек Георги Хитов прехвърли „Хитбилдинг“ ЕООД - фирмата, която заедно с „Къргли Строй“,  регистрирана също в село Припек, влизат в дружеството, изпълнител на обекта. 

Разследване на 24rodopi.com​ установява, че Янев живее в София и не стъпва в Кърджали. Самият Хитов пък от няколко месеца се намира в Германия.

„Хитбилдинг“ е създадена в джебелското село Припек, където адресно е регистриран Георги Хитов. В периода от 2011 г. до 2016 г. фирмата има сключени 62 договора на стойност 48 172 744,23 лв.

Янев е собственик на „Хитбилдинг“ от март 2017 г. Дружеството се води на адрес с още 44 фирми на бул. „Симеоновско шосе“  в София.

Родопската медия съобщи, че куполът на джамията над кърджалийския квартал „Възрожденци” вече се вижда от центъра на Кърджали. 

„Бизнесмени, които изпълняват големи обществени поръчки на Голяма община Бурса, финансират строителството в Кърджали“, разкрива пред 24rodopi.com строителен предприемач, който е изпълнявал част от СМР-ата на храма.

През май 2016 г., бившият вече кмет на Бурса Реджеп Алтепе инспектира изграждането на „джамията на Ердоган", както наричат в Кърджали строящия се мюсюлмански храм. Тогава той призна, че проектът и строежът се осъществяват с прякото ръководство на Голяма Бурсенска община и с финансовата помощ на бизнесмени от Бурса. „Когато бъде готова, ще се превърне в най-големия ислямски център в България", заяви тогава Алтепе.



Интересно, дали ДАНС ще се самосезира кой е налял парите във въпросната куха фирма и дали ще се потърсят натрупаните към държавата задължения. И дано строителните неуредици в крайна сметка сложат край на този скандален проект!


В категории: Новини , Разследвания

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
???????????????
25.07.2018 13:28:32
0
0
И квоооо ..... дрън, дрън, дрън ... егати и рекламата дето правите на таз джамия .... Къде е Мартин Янев, къде е Георги Хитов, пък и че два мил.и половина ....?! И всички си щъкат доволни и никой не ги търси и не ги закача ... Защо ли ?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки