Доброволци от по света и у нас, заедно с кончето Борко, подготвят Амбарица за Фестивала на боровинките


Доброволци от по света и у нас, заедно с кончето Борко, подготвят Амбарица за Фестивала на боровинките
Снимки: troyan21.com
25 Юли 2018, Сряда


За финала на четвъртото издание на форума ще има амбаришки мекици с боровинково сладко

Автор: Десант

Този петък, 27 юли, над старопланинската перла хижа „Амбарица“ ще се спуснат Боровинкови нощи. Тогава там ще се проведе четвъртото издание на Фестивала на боровинките.

Наситената тридневна програма ще предложи на посетителите работилници за хляб и керамика, body art с боровинков сок, балканджийско хоро на връх Момина могила с музика на живо, китарно дуо от Аржентина, състезание по цепене на дърва, уроци по салса и бачата, цигулков концерт на прочутите братя Зайранови, концерт на „Групата на Таралежков“, театър с „Калабалък“, човешка въжена линия, джем сешъни в полунощ и т. н.

Закриването на феста в неделя, 29 юли, ще бъде придружено с музика и култовите амбаришки мекици с боровинково сладко, приготвени в хижата.
 
Подготовката за събитието, за което се очакват над 1000 гости, тече с пълна сила с организирания още на 18 юли доброволчески лагер. Най-натоварен е Борко – хижарското конче, на чийто гръб са изнесени тонове товари. Съвсем не на шега преди време бе подетата кампания за изграждане на въжена линия, озаглавена „Да пенсионираме Борко“, и затова организаторите са решили средствата, събрани от провеждането на Боровинковите нощи на Амбарица, да се инвестират в именно в реализирането на този замисъл.

След доброволците, които в момента са тридесетина души, основно млади хора, са и много чужденци. тях и чужденци. Троянският сайт troyan21.com пояснява, позовавайки се на данни от „началника“ на лагера Тодор Бонев - 29-годишен разградчанин, строителен инженер, сам доброволец от миналата година, останал в тази част на Балкана като помощник хижар, че идеята за включване на хижа „Амбарица" в световната интернет платформа за набиране на доброволци е негова.

Те работят не повече от 5 часа дневно срещу нощувка. Интересът към този вид доброволчество е голям, тъй като дава възможност на пътуващите предимно млади хора да опознават нови места и култури, като успоредно с това завързват и нови приятелства.


Част  от боровинковите доброволци

В момента на „Амбарица“ са двойката улични музиканти Манон и Франсиско от Буенос Айрес (Аржентина), които освен че се трудят по подготовката на Боровинковите нощи, ще се качат и на сцената. Манон свири на класическа китара, а Франциско - на укулеле.

Доскоро горе, за две седмици, бил немецът Дани от Лайпциг, а от началото на август пристигат Адам от Мелбърн (Австралия), две момичета от Германия и един англичанин.

Преобладават обаче българите, дошли тук от различни краища на страната. Много са и троянците, които също активно помагат за осъществяването на боровинковия фестивал под Амбарица. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки