Свлачища блокираха пътищата до Кръстова гора и Асенова крепост


Свлачища блокираха пътищата до Кръстова гора и Асенова крепост
Снимки: Нова телевизия
25 Юли 2018, Сряда


Това са едни от най-посещаваните от туристите места в Родопите

Автор: Десант

Дъждовете от последните дни актизивираха десетки свлачища в Родопите. Пътят към едно от най-посещавани свети места у нас – Кръстова гора, пропадна. Участъкът е опасен и се нуждае от спешен ремонт. Той е сред най-натоварените в Родопите.

На две места свлачище е погълнало около 100 метра от асфалтовата настилка и на практика е отнесло половината пътно платно, което е свлечено в дерето. Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който е ремонтиран с пари от държавата преди 10 години, предаде в репортаж Нова телевизия.

Оттук минават хиляди туристи - и българи, и чужденци, за да запалят свещ на Кръстова гора. Пропадналият път води не само към Кръстова гора и град Лъки, но и към село Борово, в което живеят 70 души и по него всекидневно минава медицинската помощ, хранителните доставки и автобуси. Ремонтът на единствения път към Кръстова гора ще струва около 300 000 лева.

Свлачище подкопа и пътя към Асеновата крепост. Обявено е частично бедствено положение. Три села могат да останат откъснати от света. Това са родното място на Николай Хайтов - Яврово, и съседните Лясково и Добралък.

Желаещите да разгледат крепостта се изкачват пеша до нея, тъй като пътят е непроходим за леки коли и автобуси. За безопасност на преминаващите е изградена барикада от чували с пясък.



30 метра от едното платно вече е изядено от свлачището. И тук асфалтът се е свлякъл в дерето. 

Никой не може да каже колко ще струва укрепването на пътя и кога ще започне. Първо трябва да се произнесат геодезистите, които общината в Асеновград чака да дойдат от Перник, уточнява Нова телевизия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки