Бургаските ловци се възмущават, че прасетата в Странджа са пуснати из горите


Бургаските ловци се възмущават, че прасетата в Странджа са пуснати из горите
Снимка: kulevfarm.com
24 Юли 2018, Вторник


В района не се спазват изискванията за отглеждането на източнобалканската порода свине, което е предпоставка за лесното разнасяне на всякакви зарази

Автор: Десант

Промените в Закона за лова и опазване на дивеча вече са обнародвани в „Държавен вестник" и 25 юли, сряда, ще е първият ловен ден от извънредното начало на ловния сезон, въведено заради опасността от Африканска чума по свинете.

Целта на груповия лов на глиганите е да се намали популацията им, тъй като страната ни е изправена пред сериозна заплаха от навлизането на заразата от съседна Румъния. 

Бургаските авджии обаче отказват да излязат с пушки в гората, информира БНР. Пред националното радио Невен Каравасилев, секретар на най-голямото ловно-рибарско сдружение в Бургаско, изтъква, че за да се ограничи заболяването, основното е безкомпромисно да се спазват изискванията за отглеждане на източнобалканската порода свиня.

„Такива прасета и в момента се разхождат свободно и сеят зарази в района на Вършило, Индже войвода, Крушевец. Стриктното спазване на наредбата за отглеждането й изисква тя да бъде изкарвана с пастир, вкарвана вечер в кошара, да има специални места, които са предназначени за придвижване, за водопой, цялото количество на стадата на бъде маркирано. Нито едно от тези условия не е изпълнено вече години наред", алармира Каравасилев.

Източнобалканската порода свине е единствената в България „древна“ порода свине, която, според специалистите е оформена изцяло под влиянието на естествения отбор със сравнително слаба намеса на човека. Тя е и една от малкото автохтонни породи свине в Европа.

Прасетата от този вид са разпространени основно в два големи ареала на страната – Странджа и Източна Стара планина (Източен Балкан), откъдето произлиза и името на тази примитивна порода, отглеждана изключително при пасищни условия.

Специално в Странджа, стопаните, които развъждат тези прасета, ги пускат да се скитат на воля из горите и е честа гледка цели стада от тях да се видят да бродят край пътищата в планината. 

Специалистите предупреждават, че поради тази непрекъсната връзка с природата и популацията на дивата свиня тези полудиви прасета лесно се разболяват от бруцелоза и класическа чума. А тъй като са всеядни, не е рядкост в менюто им да попадат малки гризачи и мърша, което е причина доста често да боледуват и от трихинелоза.

Така че свободното отглеждане на такива стада в Странджа наистина създава лесни предпоставки за бързото пренасяне на болести и зарази в региона, в който неотдавна бе установено и огнище от чумата по дребните преживни животни. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки