Вместо цвете за Апостола в Новоселяне проведоха фолклорен събор за рождения ден на Левски


Вместо цвете за Апостола в Новоселяне проведоха фолклорен събор за рождения ден на Левски
Снимки: Община Бобов дол
24 Юли 2018, Вторник


Именно тук той изгражда първия таен революционен комитет в Дупнишкия край

Автор: Йордан Антов

На 18 юли под надслов „Новоселяне пее“ в едноименното бобовдолско село се проведе Първият фолклорен събор в памет на Васил Левски. Така рожденият ден на Апостола на свободата се превърна в празник не само за с. Новоселяне, но и за цяла Югозападна България. 

Идеята е паметта на Апостола да се почете по един малко по-различен начин - не само с поднасяне на цвете, но и с българска народна песен, извираща от сърцето и душата на днешните поколения.

Над 300 самодейци се включиха в проявата, като се изявиха повече от 30 певчески групи, представляващи читалища, пенсионерски клубове, а също така и центрове за стари хора и индивидуални изпълнители. Представени бяха Кюстендилска, Пернишка, Благоевградска, Софийска област, с голямо участие на самодейци от Самоковска община.

Достойно се представиха и обраха овациите на публиката гайдарската група при фолклорен ансамбъл „Орфей“ при НЧ „Росопска искра 1880“ в Чепеларе.



Най-възрастният участник бе Василка Якимива на 92 години, а най-малкият бе петгодишната Петя Димова - и двете при клуб „Бащино огнище“ при НЧ „Спасовица 2008“ с. Николичевци, общ. Кюстендил.

Намеренията на организаторите са събора да стане ежегоден и да се провежда на рождената дата на Апостола.

В рамките на форума бяха поднесени венци и цветя пред единствения в община Бобов дол паметни на Васил Левски, построен основно с дарения от жители на селото и открит на 18 юли 2015 г.

Две години по-късно - на 18 юли 2017 г. в селото е открита и паметна плоча на участниците в първия таен революционен комитет в Дупнишкия край, който изгражда Апостола при идването си в Новоселяне, където престоява повече от 20 дни. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки