Оградата с Румъния вече се строи


Оградата с Румъния вече се строи
Снимка: МЗХГ
24 Юли 2018, Вторник


Животновъдите подкрепят ветеринари и полиция за чумата

Автор: Десант

Изграждането на оградата по сухоземната ни граница с Румъния вече е в ход. Работи се на две места, като предстои да започне опъването й и в трети участък.

„Първоначално смятахме да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри", обясни земеделският министър Румен Порожанов.

В същото време животновъди и земеделци изразиха силната си тревога от епизоотичната обстановка в страната предвид очакваната от Румъния африканска чума по свинете, птичия грип в Северна Добруджа и чумата по дребните преживни животни.

„Протест по време на чума не е най-добрият начин да изразиш позицията си, още по-малко да защитиш производителите, животновъдите и изобщо гражданите. Цялата гилдия сме изключително възмутени от начина, по който беше политизиран този проблем с чумата по дребните преживни животни", заяви Венцислав Върбанов от Асоциация на земеделските производители в България.

„Възмутени сме от политическото поведение на г-жа Нинова, от поведението на депутатите, които заедно с нея си заведоха агитките на площада пред Министерски съвет, изразявайки позицията на земеделския сектор. Това не е отговорно политическо поведение", категоричен бе той.

По думите му, с протеста се е създала предпоставка, ако на митинга наистина е имало представители от цялата страна - "да си донесат вирусите и тук в центъра да ги обменят с други краища на страната" - възмути се Върбанов.

Той обяви, че застава твърдо зад действията на българските ветеринарни лекари и органите на река. Според него е недопустимо хора, които изпълняват своя дълг, да бъдат гонени, бити и унижавани.

Върбанов бе категоричен, че има ли огнища, има ли съмнения трябва да има санитарна зона и никой не трябва да влиза в нея.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки