4 авиокомпании подават жалба до ЕК срещу стачките на френския въздушен контрол


4 авиокомпании подават жалба до ЕК срещу стачките на френския въздушен контрол
24 Юли 2018, Вторник


Групата на международните авиолинии (IAG), Ryanair, easyJet и Wizz Air смятат, че Франция нарушава законите на ЕС, като не позволява извършването на полети над страната по време на стачка

Автор: Янко Крумов

Групата на международните авиолинии (IAG), Ryanair, easyJet и Wizz Air подадоха жалби до Европейската комисия срещу Франция, тъй като стачките на френския Контрол на въздушния трафик (ATC)  ограничават основния принцип на свободата на движение в рамките на ЕС.

Авиокомпаниите не оспорват правото да се стачкува, но смятат, че Франция нарушава законите на ЕС, като не позволява извършването на полети над страната по време на стачка. На пътниците на борда на прелитащите полети се отказва тяхно фундаментално право – да пътуват свободно между държавите членки, които не са засегнати от стачни действия.

Досега през 2018 г. стачките на френските авиодиспечери са се увеличили с 300% спрямо 2017 г. Миналия месец френският Сенат потвърди, че Франция е отговорна за 33% от закъсненията на полетите в Европа. Също така съгласно становището на Сената правото на стачка трябва да бъде балансирано спрямо задължението за предоставяне на обществени услуги.

В жалбите се посочва, че има правен прецедент, свързан с този случай. През 1997 г. испанците подадоха жалба до Европейската комисия, след като в продължение на дълги години страдаха от невъзможност да изнасят своите плодове и зеленчуци в ЕС заради френските земеделски стопани. Европейският съд се произнесе срещу Франция, след като френските власти не взеха мерки срещу действията на фермерите и не успяха да осигурят свободното движение на стоки.

Според Евроконтрол от началото на тази година до месец юни над 16 000 полета са били забавени в резултат стачните действия на органите за контрол на въздушното движение, което е засегнало над 2 милиона пътници.

Миналото лято Европейската комисия заяви, че от 2005 г. насам е имало около 357 стачки на службите за контрол на въздушното движение в Европа. Това се равнява на приблизително един месец годишно, в който въздушното движение в ЕС е нарушено.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки