Удълбочиха река Дунав в района на островите Вардим и Белене


Удълбочиха река Дунав в района на островите Вардим и Белене
Снимката е илюстративна
24 Юли 2018, Вторник


Там бяха най-критичните участъци за корабоплаването в българската част на реката


Приключиха дейностите по удълбочаване на река Дунав в района на островите Вардим и Белене, където са най-критичните участъци за корабоплаването в българската част на реката. В резултат на драгирането, което продължи 42 дни, дълбочината на корабоплавателния път е увеличена с над 100 см. След завършване на дейностите, измерванията отчетоха дълбочина на фарватера над 3 метра и ширина от 150 метра, които позволяват нормално движение на корабите.

Драгажните дейности се изпълняват съгласно договор между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ИА „Проучване и поддържане на р. Дунав“ и „Космос Шипинг“ АД, която беше избрана за изпълнител през м. февруари т.г., след проведена обществена поръчка.

Подписаният договор е на стойност 6,7 млн. лева и гарантира поддържане на речните нива за срок от 3 години. През този период Агенцията планира да закупи собствена мултифункционална драгираща техника, с която ще изпълнява ефективно своите ангажименти за поддръжка на фарватера в българския участък на р. Дунав.

Новите драгажни съоръжения ще бъдат доставени в рамките на проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020, на стойност приблизително 20 млн. лева. Предстои до няколко месеца МТИТС и ИАППД да обявят обществената поръчка за доставка на специализираната техника, в т.ч. драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан, понтон и маневрен кораб.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки